Biokert Blog: 2010. április

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 356 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 356 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 356 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 356 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség hírei - 2010. április

Az elmúlt évtizedben az étel és a táplálkozás központi kérdéssé vált. A vegetáriánus életmóddal kapcsolatban rengeteg, néha egymásnak ellentmondó véleményt hallani, pedig teljesen objektív adatok birtokában is meg lehet vizsgálni a kérdést.

Először is tisztázzunk két alapvető fogalmat: a vegetáriánus és a vegán nem ugyanazt takarja. A vegetáriánusok nem fogyasztanak marhát, disznót, csirkét és halat, illetve semmilyen állat húsát, viszont tojást és tejterméket a legtöbben igen.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nyílt válasz, és értelmes. Becsülöm az ilyen egyenes beszédet!


Üdv.:

M.A.

Tovább 

Hogy a homeopátia hatásos-e vagy sem, arról a mai napig megoszlanak a vélemények. Tény azonban, hogy egyre többen próbálják ki ezt az alternatív módszert egyes betegségek tüneteinek enyhítésére.

A homeopátia a legkevésbé sem újdonság: immár 200 éve, hogy Európában megszületett az elve. A német orvos-gyógyszerész, Samuel Hahnemann akkoriban épp a malária ellenszerének tartott kininnel kísérletezett. Rájött, hogy ha az ellenszerből egészséges ember igen nagy adagot szed be, akkor éppen a malária tüneteit fogja észlelni magán.

Tovább 

 

Műanyag táp helyett valódi magyar falatok!

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha megelégelded a lagymatag ízű pizzákat és az ehetetlen gumiburgereket, akkor rendelj igazi magyar alapanyagokból készült tökipompost vagy hun-burgert!

 

 

Mangalicasonka, libazsír, tepertőkrém... Ezek az igazi alapanyagok, amelyek táplálóak és egészségesek!

 

Tökipomposok 20-45 cm átmérőig, tejfölös-fokhagymás, tepertőkrémes, vagy lilahagymás-juhtúrós alappal, őstermelőktől származó sajtokkal, ízletes húsfélékkel, zöldségekkel gazdagon megrakva.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Biztos finom. Vásárokban mindig eszünk valami hazait. Tavaly Bösztörön ettem az első igazi kenyérlángost. Azóta többször csináltunk otthon is. A pizzát nem szeretem. Csak azt nem értem mikor azt reklámozzák hogy magyaros. A pizza az olasz kaja. Az íze sem lehet magyaros. Csak a fiatalok nem ismerik a hagyományos kajákat, így kénytelenek ezeket a külföldi "finomságokat"fogyasztani.
Ismertessük meg velük ezeket a finomságokat. Az öregjeink is ezeket ették és egészségesek, erősek és kitartóak voltak.

Tovább 

Víz, energia, termőföld - stratégiai jelentőségű kincsek, ezért stratégiai ügy ezek megóvása és nemzeti kézben tartása - mondta el kedden a Duna TV reggeli műsorában Nagy Andor, a KDNP képviselője.

 

A víz tekintetében a kormány nemrég megpróbálta a vízműveket tőzsdére vinni, azzal a szándékkal, hogy eladják. Ez stratégiai hiba. Nemzeti érdekkörben kell tartani őket. A magyar vízbázisokat, a magyar vízműveket nem szabad eladni, önkormányzati, vagy állami tulajdonban kell tartani.

Utolsó hozzászólás

B Klári üzente 14 éve

Tegnap július 05-én megjelent a legújabb 4/2010 VM által módosított
kistermelői rendelet.

Főbb Változások:

- Az állati alaptermékek (tej, tojás, nyers hús stb.) és a feldolgozott
kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász stb.) értékesíthetőek az
előállítás szerinti megyében és Budapesten (régióban), vagy a gazdaság
helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 km
távolságon belül végső fogyasztó részére, valamint boltokba és vendéglátó
egységekbe, így a közétkeztetésbe is. A régiós értékesítés lehetősége
szűkült az 52/2010 ?es rendelethez képest, hisz régió alatt korábban a
megyét, a szomszédos megyéket és Budapestet érthettük. A civil
szervezetek által véleményezett tervezetben még 200 km távolságot írtak le
a jogalkotók.

- A növényi alaptermékek, méhészeti termékek, élő hal végső fogyasztónak
változatlanul országosan is értékesíthetők.

- Régión belül értékesíthető a kistermelői nyers hús, fogyasztók részére
háztól, illetve házhozszállítással, valamint kiskereskedelmi és vendéglátó
egységek számára is.

- A kistermelő is végezhet szolgáltatásokat más magánszemély, kistermelő
részére élelmiszerének előállítása során (pl. hús füstöltetés,
terménytisztítás, zöldség-, gyümölcs-, olajosmag-szárítás, -őrlés,
-préselés). Az állat vágása és húsának feldolgozása és ételkészítés
szolgáltatási tevékenység más kistermelővel nem végeztethető.

- Ellenőrzött állományból származó baromfi és nyúlféle házi vágása
esetében a településen, végső fogyasztó számára történő értékesítésnél nem
kell a vágásnál a hatósági húsvizsgálatot elvégeztetni legfeljebb heti 50
db házi tyúkféle, 25 db víziszárnyas vagy pulyka, 13 db nyúlféle vágása
esetén. Kiskereskedelmi és vendéglátó egységek részére csak hatósági
igazolással értékesíthető a szárnyasok és nyúlfélék húsa is.

- Kistermelő is végezhet falusi vendégasztal szolgáltatói tevékenységet az
általa megtermelt vagy előállított, és kiegészítő alapanyagként vásárolt
élelmiszer felhasználásával. A májusban hatályba lépett 52/2010. (IV. 30.)
FVM rendelet bevezette a ?kistermelői vendégasztal? fogalmát, ami
jogértelmezési zavart eredményezett számos tekintetben. A most hatályba
lépett rendeletmódosítás a ?falusi vendégasztal? fogalom pontos
körülhatárolásával rendezi ezt a helyzetet.

- A falusi vendégasztal szolgáltatás, és a rendezvények keretében
lehetőség nyílik az ellenőrzött állományokból, helyi/házi vágás
elvégzésére (bejelentve a hatóságnak), a hús helyben való elkészítésére,
értékesítésére helyben fogyasztás céljára.

- Az ökörsütés, birkapörkölt, házi diszótor? a falusi vendéglátónál és a
rendezvényeken is engedélyezett. A sertés húsa csak alapos sütés-főzés
után fogyasztható a résztvevők számára. A trichinella vizsgálatot is
elvégzik a szakemberek, s a kedvező eredmény esetén az állat húsa a falusi
vendégasztal szolgáltató számára lefagyasztható vendégek számára más
alkalommal készítendő ételekhez. A kistermelő évente legfeljebb 12 saját
sertést, 24 juhot, 24 (18 hónaposnál fiatalabb) kecskét és 2 saját (30
hónaposnál fiatalabb) szarvasmarhát vághat le így házilag, s készítheti el
a fogyasztók részére.

- A kistermelő felelős az általa forgalomba hozott élelmiszer
biztonságáért, minőségéért. A Hatóság, ha rendellenességet tapasztal az
ellenőrzés során, jogosult írásbeli felszólítással kötelezni a hiányosság
kijavítására vagy a mulasztás pótlására. A hiányosság vagy mulasztás
további fennállása és nagy veszélyokozás esetén tehet további lépéseket a
hatóság.

Bővebben:
http://www.elotiszaert.hu/bovebben.php?id=1023


Szabadkai Andrea
Szövetség az Élő Tiszáért
SZÖVET

Tovább 

Akciós termékek az Arany Korona Szövetkezettől a készlet erejéig!

4 féle alma 20 kg.-os ládában most csak 1200.-FT-ért! (60.-Ft / kg)
Gyümölcslekvárok 400g-os kiszerelésben, 70% gyümölcstartalommal 500.-Ft!
Házi szilvalekvár 1 kg-os üvegben 1100.-Ft
Mák 1 kg-os kiszerelésben 750.-Ft
Dió pucolva 1200.-Ft/kg
100%-os almalé, 1 literes kiszerelésben 200.-Ft

A termékek megvásárolhatóak az Arany Korona Szövetkezet üzletében, a Bp XV. ker. Pázmány Péter út 29 szám alatt hétfő, szerda, és pénteki napokon 10-től 18 óráig.

További termékeinről érdeklődjenek az aruhir@gmail.com levélcímen.

Vidéki vásárlóink keressék a megyei szervezőinket!
Fejér megye: Jakubek Tibor napantikvarium@gmail.com
Somogy megye: Varga László vargal@supraktv.hu
Borsod megye: Kőkúti László klaci.gazdaudvar@gmail.com
Győr-Sopron: Haba Vilmos habavilmos@gmail.com
Komárom-Esztergom: Szabó Móni szmonika13@gmail.com
Jász-Nagykun: Kovács László: kovijames@t-online.hu
Baranya: Szabó Lilla Gabriella mszbp.rendezveny@gmail.com
Bács: Ludányi András andrasludanyi@gmail.com

Az Arany Korona Szövetkezet csapata

Tovább 

Gyümölcsjoghurtokat és gyártóikat vette gorcső alá a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). Az általuk végzett tesztből kiderül, nem mindegyik termék az, aminek látszik.

 

A reklámok szerint a joghurt kalciumban és fehérjében gazdag, segíti az emésztést, vagy épp a fogyókúrázóknak ajánlott. Valóban így van?  

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztjében összesen 15 gyümölcsjoghurtot vagy „annak látszó élelmiszert" értékelt. A vezető piaci márkák közül 13 gyümölcsjoghurt, egy gyümölcs ízű joghurt és egy tejtermék került a TVE nagyítója alá.

Tovább 

Megváltoztatja Activia és Actimel márkájú joghurtjainak reklámját a francia Danone élelmiszeróriás, miután sikertelenül próbálta elismertetni, hogy fogyasztásuk egészségügyi előnyökkel jár. A Danone Kft. viszont azt állítja: teljesen biztosak az Actimel és az Activia tudományos hátterében, a "fogyasztók milliói világszerte tudják bizonyítani az egészségre ható jótékony hatásokat".

 

 

A csoport negyedéves jelentésében csütörtökön közölte: visszavonta az európai élelmiszerbiztonsági hatósághoz (EFSA) beterjesztett kérelmét, hogy a testület igazolja a prémiummárkák egészséget támogató hatásáról szóló állításait. A vállalat úgy véli, hogy az egészséggel és táplálkozással kapcsolatos információkra vonatkozó európai szabályozás nem eléggé világos és átlátható.

Tovább 

Tápiószelén jöhet létre a világ első olyan vetőmagbankja, ahol a mezőgazdasági növények mellett a vadon élő fajok genetikai anyagát is őrzik. Mi lehet ennek a szerepe a Kárpát-medence növényvilágának megőrzésében, a genetikai gyarmatosítás elleni védekezésben? Van-e esély arra, hogy újra régi magyar fajtákat vásárolhassunk a piacokon?

 

Néhány napja nyílt meg hivatalosan a világ legbiztonságosabbnak titulált vetőmagbankja a Spitzbergákon, ahová a tervek szerint a Föld minden országából érkeznek majd minták megőrzésre.

Tovább 

Mintegy 1 millió euró költségvetéső, az Európai Unió LIFE+ programja által is finanszírozott egyedülálló magbank jön létre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával.

 

 

A Pannon Magbank a világ 13. legnagyobb nemzeti mezıgazdasági génbankjaként számon tartott Tápiószelei Génbank kibıvítésével valósul meg és a hazai, vadon élő növények génbanki megırzését szolgálja.

 

 

 

Forrás: 
[origo]

 

Tápiószelei Agrobotanikai Intézet

 

 

 

A győjtemény fontosságát egy olyan kísérlet is alátámasztja majd, melynek során ökológusok és botanikusok a klímaváltozás által veszélyeztetett fajok visszatelepítésével próbálkoznak meg az egyik hazai nemzeti parkban.

Tovább 

Kisléptékű élelmiszer-rendszerek jogszabályi környezete közelgő EU elnökségünk fényében

civil képzés és szakmai műhely

 

Időpont: 2010. április 27. 10.00-17.00
Helyszín: Nemzeti Lovarda, Díszterem (Budapest VIII. ker., Kerepesi út 7.)

Program:

10.00-12.00 „Civil érdekképviselet és kisléptékű élelmiszer-rendszerek a magyar EU-elnökség kapcsán

10.00-10.20. Kégler Ádám (MTA-PTI): Civil érdekérvényesítés lehetőségei hazánk 2011.

Tovább 

bizonyítják a legfrissebb kutatások.

 

A vizsgálatok szerint a magas kalóriatartalmú ételek rendszeres fogyasztása nagy hatást gyakorol az agy "örömközpontjára" - ez az a terület, amely a pszichés függőség kialakulásáért felelős. Így minél többször esszük, a szervezetünk annál többet akar majd a "műételekből".

 

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


David Kessler, az amerikai gyógyszer- és élelmiszer-engedélyező hivatalának korábbi megbízottja nem lepődött meg a tanulmány eredményén.

Tovább 

Az első keretek kiosztásánál a lakosság számára bemutató előadásra, tanácsadásra is sor került, valamint a kerületi óvodások egy kis csoportja a helyszínen ajándékba kapott alma elfogyasztása után a csutkát már a komposztáló keretbe dobta.

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újbuda önkormányzata a kerületi környezetvédelmi program keretén belül a levegő tisztasága, valamint a zöldlomb szállítás költségeinek csökkentése érdekében a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék, az OBI Barkács Áruházlánc Savoya-Park és a Prizma Kft.

Tovább 

CSODÁK CSODÁJA

Tavasszal mindig arra gondolok,
hogy a fűszálak milyen boldogok:
újjászületnek, és a bogarak,
azok is mindig újra zsonganak,
a madárdal is mindig ugyanaz,
újjáteremti őket a tavasz.

A tél nekik csak álom, semmi más,
minden tavasz csodás megújhodás,
a fajta él, s örökre megmarad,
a föld őrzi az életmagvakat,
s a nap kikelti, minden újra él:
fű, fa, virág, bogár és falevél.

Ha bölcsebb lennék, mint milyen vagyok,
innám a fényt, ameddig rám ragyog,
a nap felé fordítanám arcomat,
s feledném minden búmat, harcomat,
élném időmet, amíg élhetem,
hiszen csupán egy perc az életem.

Tovább 

KEMENCEÉPÍTÉSI TANFOLYAM

 

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 



TÖBB MINT 50 ÓRÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉPZÉS


A HAGYOMÁNYOS ÉLETMÓD KEDVELŐI SZÁMÁRA




Időpont:        2010. május 21-24; június 5-6.

Helyszín:      Fanó Magdiék 10 ha-os biotanyája Egerszalók mellett


A tanfolyam oktatói, előadói és gyakorlatvezetői, a PANGEA Egyesület
 önkéntesei:

 Benicsek Mihály és Zsíros Zoltán

 

 

 A tanfolyam témái:
 
 -        Kemencék a környezet- és egészségtudatos életmód szolgálatában
 
 -        A hagyományos kemencék típusai és táji jellegzetességei

 -        Az építés alapanyagai

 -        Az építés gyakorlati fortélyai  

 -        Kemencés receptek és azok alapanyagai

 

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További kedvcsináló képek (illusztráció)

 

 

 

 Program:



Május 21.- a kész alap és az eszközök, szerszámok bemutatása, az
előkészületek


Május 22.- falazás, gyakorlati ismeretek a kemencestílusokról, szerkezetről,
az ajtó behelyezése, hamuzó nyílás kialakítása

Május 23.- homokmag készítés, kémény és boltív falazás,tetőtartó gerendák beépítése



Május 24.- kémény és boltív falazás, kéménytető kialakítás, belső tapasztás


 Június 5-6.-külső tapasztás

 Az étkezést a tanfolyam ideje alatt önállóan kell megoldani.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu