Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az elmúlt évtizedben az étel és a táplálkozás központi kérdéssé vált.
A vegetáriánus életmóddal kapcsolatban rengeteg, néha egymásnak
ellentmondó véleményt hallani, pedig teljesen objektív adatok birtokában
is meg lehet vizsgálni a kérdést.
Először is tisztázzunk két alapvető fogalmat: a vegetáriánus és a vegán
nem ugyanazt takarja. A vegetáriánusok nem fogyasztanak marhát,
disznót, csirkét és halat, illetve semmilyen állat húsát, viszont tojást
és tejterméket a legtöbben igen. A vegánok szigorúan kizárnak
minden fajta állati eredetű élelmiszert és alkotóelemet az étrendjükből,
így tojást, tejterméket, de még mézet sem fogyasztanak. A két
táplálkozási mód nagyban különbözik egymástól, most a vegetáriánusok
étrendjének egészségre gyakorolt hatásáról beszélünk.
Vajon minden tápanyagot tartalmaz egy vegetáriánus étrend?
Mára széles körben bizonyított, hogy az egészséges, változatos
vegetáriánus táplálkozás mindent tartalmaz, amire a szervezetnek
szüksége van, és nem vezet semmilyen hiányhoz a makro- vagy
mikrotápanyagokban. A vegetáriánusok jóval több zöldséget,
gyümölcsöt és teljes gabonát fogyasztanak, mint a húsevők (bár ez nem
mindenkire igaz, ugyanúgy vannak a vegetáriánusok között is rosszul
táplálkozók, csak kisebb arányban).
A népszerű hiedelem ellenére a fehérjebevitel nem okoz problémát egy
vegetáriánusnak. A növények – különösen a hüvelyesek, az olajos
magvak és a teljes gabonák – sok fehérjét tartalmaznak, és akkor még a
tojásról nem is beszéltünk. A növényi fehérjék nem tartalmazzák
önmagukban az összes esszenciális aminosavat, ezért mondjuk, hogy ezek
nem teljes értékű fehérjék.
Ugyanakkor mostanra bizonyított tény, hogy ezeket a fehérjéket a
szervezet tárolja néhány napig, és könnyen kombinálja más nem teljes
fehérjékkel, amiket közben elfogyasztunk. És mivel a különböző
növényi források együtt viszont minden esszenciális aminosavat
tartalmaznak, nem számít, hogy teljes vagy nem teljes az a fehérje, amit
épp fogyasztunk. Ugyanebből az okból ma már nem érvényes az a
javaslat sem, hogy a vegetáriánusok egy-egy étkezésen belül kombinálják a
különböző fehérjeforrásokat: felesleges. Szintén elterjedt nézet, hogy a
vegetáriánusoknak ügyelni kell a vas bevitelére, illetve külön pótolni
azt. Ez sem igaz, hiszen mostanra számos kutatás bizonyította be, hogy a
húsevők és a vegetáriánusok között nincs semmilyen különbség ezen a
téren. Magyarul a vashiány nem azon múlik, eszünk-e húst vagy sem.
Egészségesebbek-e a vegetáriánusok?
Nem egyszerű feladat egy olyan nagy létszámú vegetáriánus csoportot
találni, akiken ellenőrzött, megbízható klinikai teszteket lehet végezni
hosszú időn keresztül. Gary E. Fraser az American Journal of Clinical
Nutrition című lapban publikált egy összefoglalást az eddig végzett
tanulmányokról, amiből német, brit és amerikai alanyok több évtizedes
vizsgálata során a következők derültek ki:
- A szívkoszorúér-betegségek előfordulása egyértelműen alacsonyabb a
vegetáriánusok körében. A vizsgált csoportok kombinált analízise szerint
32%-kal magasabb a szívbetegségben elhunytak aránya a húsevők között,
mint a vegetáriánusoknál.
- Az LDL-koleszterin (vagyis a rossz koleszterin) mennyisége is
alacsonyabb a vegetáriánusok között.
- A vegetáriánusok vékonyabbak, mint a húsevők, és kevesen küzdenek
közülük súlyproblémával.
- A cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázata szintén alacsonyabb a
vegetáriánusok esetében.
Ahol viszont Fraser nem talált valódi eltérést, az a gyomorrák
kockázata, ami igen meglepő. Sok ellentmondás van a tanulmányok között,
és egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy ebben eltérés lenne a húsevő
és a vegetáriánus csoportok között.
Melyik a jobb?
Vajon ennyi adat elegendő ahhoz, hogy egy húsevő az egészsége védelmében
lemondjon a húsról? Aligha. Ráadásul a vegetáriánusok között is sokan
inkább környezetvédelmi, etikai vagy vallási okokból nem esznek húst,
nem a koleszterinszintjük izgatja őket.
Ha csak az egészségi hatásokat nézzük, a kérdés nem az, hogy együnk-e
húst, vagy ne együnk húst. A legtöbb hagyományos táplálkozási mód –
azaz több száz, vagy több ezer évre visszavezethető irányzatok – mind
rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaztak, és ezek a mai napig a
legegészségesebbnek tartott táplálkozási formák.
Arra semmilyen bizonyíték nincs, hogy a jó minőségű hús, amit
mértékletesen fogyasztunk, káros lenne. A gond inkább az, hogy amit a
hentesnél megveszünk, az legtöbbször nem jó minőségű hús. Tele van
antibiotikumokkal, hormonokkal és egyéb szennyeződésekkel, valamint
ahelyett, hogy a mezőn legelne a szegény marha, egy kis helyre
összezsúfolva gabonával és vegyszerekkel etetik. Mindezt azért, hogy
gyorsabban nőjön, több tejet adjon, vagy hamarabb le lehessen vágni. Ez
a hús beteg állat húsa, és nem tesz jót az egészségnek.
Nem is beszélve a felvágottakról és a különböző hústermékekről: a
vegetáriánusok nem fogyasztanak a génmódosított szójával tuningolt,
rákkeltő ízfokozókkal és tartósítószerekkel dúsított kétes minőségű
hústermékekből. A másik probléma leginkább a húsfogyasztás mennyisége:
Kínában kb. 55 kg az egy főre eső éves húsfogyasztás, Indiában ugyanez a
szám mindössze 10 kg, míg Európában és Amerikában közelíti a 120-150
kg-ot éves szinten. Ez rengeteg.
Az nem kétséges, hogy a vegetáriánus életmód egészséges. Ám egy-egy
táplálkozási irányzatban nem azt kell nézni, mit nem eszünk, hanem hogy
mit igen. Hiába kerülünk bizonyos ételcsoportokat, ha közben
feldolgozott, mesterséges, élelmiszernek álcázott dolgokat fogyasztunk.
Az nem táplálék. Lehet húsmentesen is egészségtelenül táplálkozni,
ahogyhússal is lehet egészségesen étkezni. A vegetáriánusok viszont
többnyire jobban odafigyelnek a testi-lelki jóllétükre, és valószínűbb,
hogy ez okozza a különbséget. Ahogy a bölcs kínai mondá: „Táplálékot
fogyassz. Módjával.”
Forrás: Nana.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!