Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A Stevia egy Paraguayban és Brazília déli részén őshonos növény,
édes ízéért felelős hatóanyaga a ma ismert legerősebb édesítőszer. A
dél-amerikai őslakosok által Khaa Jee-nek (Édes levél) nevezett növény a
köztudatba Stevia (Stevia rebaudiana bertoni) néven vonult be. A
paraguay-i Guarani indiánok az őserdőben gyűjtött növényt évszázadok óta
használták édesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek (dermatitis,
eczema, seborrhoea) ellen és vágási sebek gyógyítására is, mert gyorsan
hat, különösebb forradási heg nélkül, de előszeretettel rágták a levelét
pusztán édes íze miatt is.
A 16. században a spanyol hódítók is
felfigyeltek a steviara, de "névadó tudományos" vizsgálatokat 1889-ben,
Moises Santiago Bertoni olasz természettudós és Rebaudi paraguay-i
kémikus végzett rajta. Kimutatták, hogy a Stevia hatóanyaga 300-szor
édesebb a cukornál, Egy darabka levél, alig néhány négyzetmilliméter
nagyságú, képes akár egy óráig is édesen tartani szánk ízét; 1-2 kis
levél képes egy erős kávét vagy teát megédesíteni." Az 1900-as évektől
beindult a nővény mezőgazdasági termesztése, így a Stevia már nem csak a
lelőhelyén élő bennszülöttek édeskéje lett. Nem kellett sok idő, hogy a
világ minden táján felfigyeljenek erre az érdekes édes levelű növényre.
1931-ben, Franciaországban két kémikusnak sikerült izolálnia azt az
összetevőt, amely a Stevia édes ízéért felelős, az így kinyert finom
kristályos fehér port pedig stevioside-nak nevezték el.
Az
1950-es évek végén Japánban is elkezdték termeszteni a növényt, ahol
hamarosan a legkedveltebb alternatív édesítőszer lett. Az egészséges
táplálkozásra nagy gondot fordító japánok a 60-as évektől fokozatosan
betiltották vagy szigorúan korlátozták a különböző mesterséges
édesítőszereket (pl. aszpartam) és ezek helyét a Stevia vette át az
élelmiszeriparban, minek következtében Japán mára a világ legnagyobb
Stevia fogyasztójává vált.
A szokásos háztartási édesítőszer
szerepe mellett a jégkrémtől a süteményeken, a rágógumin és az üdítőkön
át egészen a különböző tengeri halakig a legkülönbözőbb élelmiszereket
édesítik vele. Az elmúlt 40 évben Japánban rengeteg átfogó kutatást
végeztek, melyek kimutatták, hogy a Steviának semmiféle toxikus hatása
nincsen (még nagy dózisban fogyasztva sem), ugyanakkor jótékony hatással
van a vérnyomásra, a vércukorszintre, az emésztésre, különböző
bőrbetegségekre, segít megelőzni a fogszuvasodást és az elhízást is
megakadályozza.
Mára a Stevia világszerte elterjedtté vált,
az USA-ban, Kanadában, Kínában, Malaysiában, Izraelben, Európa számos
országában (Franciaország, Németország, Svájc, Hollandia, stb.)
termesztik és fogyasztják. Az intenzív édes ízért felelős steviol
glycoside-ok, az aszpartámmal ellentétben, főzés, sütés, pH-változás
esetén sem bomlanak le, így a Stevia a cukor teljes körű helyettesítője
lehet! A stevia levél gyógyhatásai:
Cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a
vércukorszintet, valamint fogyókúrázók számára is kiváló segítség a
felesleges kilók leadásához, mivel a fő steviol glycoside-ok különösebb
lebontás nélkül emésztődnek, így kalória-értékük elenyésző!
Tudományos
kutatások azt is kimutatták, hogy a Stevia rendszeresen fogyasztva
képes a vércukorszintet szabályozni, ez természetesen nem jelenti azt,
hogy helyettesítheti a hagyományos kezeléseket, de amellett alkalmazva
sokat segít a cukorbetegség kontrollálásában!
Más kutatások kimutatták, hogy a Stevia csökkenti a magas vérnyomást,
miközben a normális vérnyomást változatlanul hagyja, tehát egészséges
embereknél nem okoz vérnyomáscsökkenést.
Antibakteriális hatása és kedvező ásványianyag-tartalma miatt
kiválóan alkalmas a fogszuvasodás és egyéb szájbetegségek megelőzésére,
gyógyítására. Előnyös tulajdonságai miatt számos országban fogkrémet és
szájöblítőszert is készítenek a felhasználásával, melyeket sikeresen
használnak ínybetegségek és fogfájás kezelésére!
A Stevia javítja az emésztést és a bélműködést, megnyugtatja a
túlterhelt gyomrot így segíthet kisebb rosszullétek elmulasztásában.
Erős gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmazható Candida kezelésére is.
A legjobb hatást tea vagy valamilyen egyéb folyadék formában fogyasztva érhetjük el!
Mind külsőleg, mind pedig belsőleg alkalmazva alkalmas különböző
bőrbetegségek (acne, dermatitis, eczema, seborrhoea, stb.) gyógyítására.
Megvéd a bőr korai öregedése ellen, azt fiatalossá és rugalmassá
varázsolja! Kisebb sebek, horzsolások kezelésére néhány csepp Stevia
oldatot csepegtethetünk a sérült bőrfelületre, így a fájdalom gyorsan
megszűnik és a seb is sokkal hamarabb fog meggyógyulni!
Amellett, hogy gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz, képes
csökkenteni az édességek és a zsíros ételek utáni vágyat is! Kutatások
kimutatták, hogy az éhségérzetet is jelentősen csökkenti, édesszájúak
korlátlanul fogyaszthatják anélkül, hogy fölös kilók lerakódásától
kellene tartaniuk, 20 perccel az étkezések előtt fogyasztva pedig sokkal
hamarabb fogunk telítettségérzetet érezni!
A tapasztalatok azt mutatják, hogy Stevia segíthet különböző függőségek leküzdésében is, rendszeresen fogyasztva csökkenti a dohányzás, alkohol illetve az édességek utáni vágyat!
http://nyirfacukor.com/stevia.html
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A galagonya az egészségünkért!
A boldog békeidők gyümölcse
Nyírfacukor
Mit tud a zsálya és hogy néz ki? Az orvosi zsálya gyulladás-, vérzés- és izzadáscsökkentő