Biokert: Bio termelés

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 357 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 357 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 357 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 357 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Bio termelés

15 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

network.hu

Napjainkban már egyre többen keresik a megbízható minőségű, jó ízű és egészséges élelmiszereket. És egyre többen tudatosítják, hogy a biogazdaságokból, vagy az ökológiai gazdálkodásból származó ennivalók, zöldségek, gyümölcsök és húsételek egyaránt sokkal egészségesebbek, mint a nagyáruházak „ki tudja, honnan származó”, és „ki tudja, miképp előállított” termékei. Az élelmiszereken elvégzett vizsgálatokból egyértelműen az derül ki, hogy a bioélelmiszer erősíti az immunrendszert, illetve a konvencionális élelmiszer gyengíti az immunrendszerünket.

 

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a társadalom figyelmét felhívjuk az egészséges táplálkozás jelentőségére. Sajnálatos módon az ezzel kapcsolatos ismeretek nagyon alacsony szintűek, s a fogadókészség is igen csekély. Küldetése van minden olyan szervezetnek, mely az egészséges életmódhoz kapcsolódó biotermelés jelentőségét igyekszik megismertetni.

 

A mezőgazdaságban a profitorientált, neoliberális gazdaságpolitika súlyos környezeti ártalmakhoz vezetett. Az iparszerű, nyílt termelési folyamatokban használt szintetikus anyagok szennyezték a talajt, felszíni és felszín alatti vizeket, a túlzott használat következtében csökkent a primer erőforrások teljesítőképessége, a szermaradványok veszélyeztették a fogyasztók egészségét. A biotermelés ezzel szemben egy teljesen új termelési próbálkozás, amelynek fő célja a hosszú távú környezeti, gazdasági és szociális fenntarthatóság. A biogazdálkodás nyugati gyakorlatában nem elsősorban a gazdasági haszon a mozgatórugó. A termelés legfontosabb jellemzője, hogy emberléptékű, inputként nem használt szintetikus műtrágyákat, növényvédő szereket. A polikultúrális gazdaságok őshonos nem génmanipulált fajtákkal dolgoznak, fontos célkitűzés a talaj termékenységének megőrzése illetve javítása.

 

A biomezőgazdaság terméke a káros szermaradványoktól mentes, remek ízű és zamatú, jól tárolható termés, melyet természetes úton feldolgozva, esetleg konzerválva egészséges, magas biológiai értékű élelem kerül a fogyasztó asztalára. A fejlett társadalmak fogyasztóiban jelentős értékváltás tanúi lehetünk, általános az egészség és környezetkockázat felértékelődése. Az utóbbi évtizedben az Európai Közösség országaiban az ökokompatibilis termékek állandó keresetnövekedését regisztrálhatjuk, még a mát jellemző mérsékelt gazdasági recesszióban is.

 

A minősített biogazdálkodás ma már mindenütt a világban, így hazánkban is csak szigorú feltételek alapján folytatható a világszervezet (IFOAM) ajánlásai és az Európai Unió törvényei alapján. Ezzel igyekeznek kivédeni a felelős szervezetek a visszaélés lehetőségét. Csak olyan kertből vagy gazdaságból származó terméket lehet biotermékként értékesíteni, melyet a felelős ellenőrző szervezet minősít. A magyar Biokultúra Egyesület szabványa egyenértékű az európai normákkal, így a védjegyét viselő áruk mind a magyar, mind a külföldi vevők számára megfelelő garanciát nyújtanak.

 

A biogazdálkodás a Föld csaknem valamennyi országában jelen van, 26 millió hektáron művelik világszerte, részesedése a mezőgazdasági területekből évről évre nő. Az ellenőrzött minőségű, vadon termő növényeket további 14,5 millió hektárról gyűjtik be. Piacuk a fő felvevőnek számító Európán és Észak-Amerikán kívül is szinte mindenütt terjeszkedik.

 

Magyarországon a biotermelés kezdetei a nyolcvanas évekre nyúlnak vissza. A magyar termelést a növénytermesztés túlsúlya jellemzi, 2004-ben a gazdaságok alig 10 százalékában volt ökológiai állattartás. Az 1998 óta működő méhészet azonban európai viszonylatban is jelentős, 169 méhész több mint 14 ezer méhcsaládot tart. Jelenleg Magyarországon 133 ezer hektáron, a mezőgazdasági terület 2,3 százalékán folyik biotermelés. Az ellenőrzött területek közel felén gyep, rét, legelő van, 21 százalékán gabonaféléket, 15 százalékán takarmánynövényeket, 6 százalékán pedig olajos növényeket termesztenek. Gyümölcs terem közel 2 ezer hektáron, a zöldségfélék is több mint ezer hektárt foglalnak el. A legutóbbi adatok szerint 1842 vállalkozás él ökológiai gazdálkodásból. Zömük (87 százalék) termelő, a már említett méhészeken kívül 160 vállalkozás feldolgozással, 67 kereskedelemmel, 5 importtal foglalkozik és 10 vadon termő növények begyűjtésére specializálódott.

Magyarországon a biogazdálkodás jelenleg a két alföldi – Dél- és Észak-Alföld – régióban, valamint Észak-Magyarországon a legelterjedtebb.


Biotermékre felvevőpiac már nálunk is van, egy bizonyos vásárlóréteg, ha kis arányban is, de megengedheti magának a termékek magasabb áron való megvásárlását. A nagy többség vásárlóereje azonban kicsi a termékek magasabb árához viszonyítva. A piac és üzlethálózat sincs megszervezve országos szinten, nincs szervezett értékesítés a helyi piacokon. A szervezett biotermék-értékesítéshez nemcsak jó minőségre van szükség, hanem állandó, ritmikus ellátásra és megfelelő árumennyiségre. Ehhez szükségeltetik a biotermelők összefogása, szövetkezése, legalább az értékesítés céljából.

 

A biotermékek fogyasztása lendítheti tovább a hazai biotermelést. Ehhez azonban jelentős tudati változtatásokra van szükség. A szemléletváltás, az elfogyasztott élelmiszerekkel szembeni közömbösség, az ár alapján történő vásárlási szokások megváltoztatása nem kis feladat. A Körös- Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány alapítója maga is biotermelő. A Körös- Maros Biofarm Kft. Az EU legnagyobb létszámú bio-tehenészetében állítja elő a kiváló minőségű biotejet. Egyáltalán nem meglepő tehát, hogy az Alapítvány a Gyulavári Kastély

Látogatóközpont létrehozásakor is egyik fő szempontjának tartotta a biotermékek megismertetésének, népszerűsítésének feladatát. A kiállítások között helyet kapott egy bio-termék bemutató terem, illetve az elképzelések között szerepel több rendezvény, konferencia, bio-üzem látogatás is. A Kastély jelentős szerepet tölthet be a Dél- Alföldön a biotermelés népszerűsítése, a biotermékek meg- és elismertetése terén.

Forrás: gyulavarikastely.hu

Címkék: bio bio termelés bio termesztés bio táplálkozás bio álattartás bio élelmiszerek bio életmód bio étel bio ételek bio étkezés táplálkozás állattartás élelem élelmiszerek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Gulyás Zoltán 3 hete új képet töltött fel:

Marciusi_fagykar_2190424_4914_s

Gulyás Zoltán 3 hete új képet töltött fel:

Marciusban_viragzik_a_petunia_2190423_2357_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu