Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A Stevia története
A
Stevia egy Paraguay-ban és Brazilia déli részén őshonos növény, édes
ízéért felelős hatóanyaga a ma ismert legerősebb édesítőszer. A
dél-amerikai őslakosok által Khaa Jee(Édes levél)-nek nevezett növény a
köztudatba Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) néven vonult be. A
paraguay-i Guarani indiánok az őserdőben gyűjtött növényt évszázadok óta
használták édesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek (dermatitis,
eczema, seborrhoea) ellen illetve vágási sebek gyógyítására, de
előszeretettel rágták a levelét pusztán édes íze miatt is.
A 16. században a spanyol hódítók is felfigyeltek erre a csodálatos
tulajdonságokkal rendelkező növényre, de 1889-ig kellett várni, mire
Moises Santiago Bertoni olasz természettudós és Rebaudi paraguay-i
kémikus az első komolyabb tudományos vizsgálatokat elvégezték. Bár a
növény ekkor már régóta ismert volt, a "felfedezését" így az ő nevükhöz
kötik. Bertoni és Rebaudi kutatásai kimutatták, hogy a Stevia hatóanyaga
300-szor édesebb a cukornál, Bertoni feljegyzéseiben így ír erről:
"Levelének akármilyen kis darabkáját szánkba véve elcsodálkozunk, hogy
milyen különös és extrém édessséget rejt magában. Egy darabka levél,
alig néhány négyzetmilliméter nagyságú, képes akár egy óráig is édesen
tartani szánk ízét; 1-2 kis levél képes egy erős kávét vagy teát
megédesíteni." Bertoni "felfedezése" fordulópontot jelentett a Sztevia
történetében, ami jóval túlmutattot önmagán, vagyis a növény
azonosításán, analizálásán és elnevezésén.
Míg 1900-ig a Stevia csak vadon nőtt és a fogyasztása csak azon
benszülöttekre korlátozódott, akik közvetlenül a természetes élőhelyén
hozzájutottak, addig az 1900-as évektől fokozatosan beindult a nővény
mezőgazdasági termesztése is, így a Stevia egyre szélesebb körben vált
elérhetővé. Hamarosan a Stevia
ültetvények száma ugrásszerű növekedésnek indult és fogyasztása
Latin-Amerika szerte általánossá vált. Nem kellett sok idő, hogy a világ
minden táján felfigyeljenek erre az érdekes édes levelű növényre. Az
Egyesült Államokban előszőr 1918-ban a mezögazdsasági minisztérium egyik
botanikusa hívta fel a kormány figyelmét a Steviára. 1931-ben
Franciaországban két kémikusnak sikerült izolálnia azt az összetevőt,
amely a Stevia édes ízéért
felelős, az így kinyert finom kristályos fehér port pedig stevioside-nak
nevezték el. Egy amerikai kutató, Dr. Hewitt G. Fletcher "a valaha
talált legédesebb természetes hatóanyag"-ként írta le ezt a kivonatot.
Az 1950-es évek végén Japánban is elkezdték termeszteni a növényt, ahol
hamarosan a legkedveltebb alternatív édesítőszer lett. Az egészséges
táplálkozásra nagy gondot fordító japánok a 60-as évektől fokozatosan
betiltották vagy szigorúan korlátozták a különböző mesterséges
édesítőszereket(pl. aszpartam) és ezek helyét a Stevia vette át az élelmiszeriparban, minek következtében Japán mára a világ legnagyobb Stevia
fogyasztójává nőtte ki magát. A szokásos háztartási édesítőszer szerepe
mellett a jégkrémtől kezdve a süteményeken, a rágógumin és az üdítőkön
át egészen a különböző tengeri halakig a legkülönbözőbb élelmiszereket
édesítik vele. Az elmúlt 40 évben Japánban rengeteg átfogó kutatást
végeztek, melyek kimutatták, hogy a Steviának semmiféle toxikus hatása
nincsen(még nagy dózisban fogyasztva sem), ugyanakkor jótékony hatással
van a vérnyomásra, a vércukorszintre, az emésztésre, különböző
bőrbetegségekre, segít megelőzni a fogszuvasodást és az elhízást is
megakadályozza.
Mára a Stevia világszerte
elterjedtté vált, az USA-ban, Kanadában, Kínában, Malaysiában,
Izraelben, Európa számos országában(Franciaország, Németország, Svájc,
Hollandia, stb.) termesztik és fogyasztják.
A Stevia előnyei - élettani hatásai
A Stevia egy csodálatos növény, melyet évszázadok óta használnak édesítésre és gyógyításra. A Stevia,
mint étrendkiegészítő serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy
működését, szabályozza szervezetünk vércukor-szintjét, rendszeresen
fogyasztva sokkal ritkábban tapasztalunk fáradékonyságot (a jól ismert
délutáni hullámvölgyet, amikor sokan egy-egy sütemény, csokoládé vagy
édesség után nyúlnak). Egyéb hatásaik között emlegetik a szellemi
frissességet, a jobb emésztést, a nyugodtabb alvást, a fekélyek és
horzsolások gyorsabb gyógyulását, sőt a vérnyomás-ingadozások enyhülését
is.
Figyelemre méltó a Stevia
növény határozott gyulladásgátló, baktérium- és gombaölő tulajdonsága,
amely remekül alkalmassá teszi különböző bőrproblémák, kelések, acne,
kivörösödések, lábgomba kezelésére is.
A növény intenzív édes ízét fõleg a leveleinek akár 13 %-át is kitevõ
stevioside adja, ami egy szénhidrát alapú glycoside, amit elõször
1931-ben francia tudósoknak sikerült a növény leveleiből kivonnia. A Stevia
édes ízéhez további glycoside-ok is hozzájárulnak, úgymint
steviolbioside (nyom), rebaudioside A (2-4%), B (nyom), C (1-2%), D
(nyom), E (nyom) és dulcoside A (0.5-1%). Ezen kívül vitamin(C, A)- és
ásványianyag(cink, rutin, magnézium, foszfor, vas, stb.) tartalma sem
elhanyagolható!
Cukorbetegség:
Cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a
vércukorszintet, valamint fogyókúrázók számára is kiváló segítség a
felesleges kilók leadásához, mivel a fõ steviol glycoside-ok különösebb
lebontás nélkül emésztõdnek, így kalória-értékük elenyésző!
Évszázadok óta ismert, hogy a Stevia
jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, ezért a cukorbetegek
régóta használják mint édesítöszert. Tudományos kutatások azt is
kimutatták, hogy a Stevia
rendszeresen fogyasztva képes a vércukorszintet szabályozni, ez
természetesen nem jelenti azt, hogy helyettesítheti a hagyományos
kezeléseket, de amellett alkalmazva sokat segít a cukorbetegség
kontrollálásában!
Magas vérnyomás:
Más kutatások kimutatták, hogy a Stevia
csökkenti a magas vérnyomást, miközben a normális vérnyomást
változatlanul hagyja, tehát egészséges embereknél nem okoz
vérnyomáscsökkenést.
Fog- és ínyápolás:
Antibakteriális hatása és kedvező ásványianyag-tartalma miatt kiválóan
alkalmas a fogszuvasodás és egyéb szájbetegségek megelőzésére,
gyógyítására. Előnyös tulajdonságai miatt számos országban fogkrémet és
szájöblítőszert is készítenek a felhasználásával, melyeket sikeresen
használnak ínybetegségek és fogfájás kezelésére!
Emésztés:
A Stevia javítja az
emésztést és a bélműködést, megnyugtatja a túlterhelt gyomrot, így
segíthet kisebb rosszullétek elmulasztásában. Erős gombaölő hatása miatt
kiválóan alkalmazható Candida kezelésére is.
A legjobb hatást tea vagy valamilyen egyéb folyadék formában fogyasztva érhetjük el!
Bőrápolás:
Mind külsőleg, mind pedig belsőleg alkalmazva alkalmas különböző
bőrbetegségek(acne, dermatitis, eczema, seborrhoea, stb.) gyógyítására.
Megvéd a bőr korai öregedése ellen, azt fiatalossá és rugalmassá
varázsolja! Kisebb sebek, horzsolások kezelésére néhány csepp Stevia oldatot csepegtethetünk a sérült bőrfelületre, így a fájdalom gyorsan megszűnik és a seb is sokkal hamarabb fog meggyógyulni!
Fogyás, súlycsökkenés:
Amellet, hogy gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz,
képes csökkenteni az édességek és a zsíros ételek utáni vágyat is!
Kutatások kimutatták, hogy az éhségérzetet is jelentősen csökkenti,
édesszájúak korlátlanul fogyaszthatják anélkül, hogy fölös kilók
lerakódásától kellene tartaniuk, 20perccel az étkezések elött fogyasztva
pedig sokkal hamarabb fogunk telítettséget érezni!
Függőség kezelése:
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Stevia
segíthet különböző függőségek leküzdésében is, rendszeresen fogyasztva
csökkenti a dohányzás, alkohol illetve az édességek utáni vágyat!
A Stevia termesztése
Bár első hallásra a Steviát valami túlságosan egzotikus növénynek
gondolhatnánk, azért szerencsére nem kell Dél-Amerikában élnünk, hogy mi
is sikeres „stevia termesztők“ lehessünk.
Ha már beszereztünk néhány magot, hajtást, vagy ami a legjobb, néhány
palántát, akkor kis odafigyeléssel nevelhetünk magunknak saját Stevia növényt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Stevia
igen jól alkalmazkodik a különböző éghajlatokhoz. Magyarországon
tavasztól késő őszig szabadban(kiültetve és cserépben is) vagy ablak
között napfényes helyen tartható, télre viszont fagymentes/meleg helyre
kell vinni, illetve ha ez nem lehetséges, akkor le kell aratni!
Az otthon nevelt Stevia
növény soha nem fog olyan édesítő hatással bírni, mint a
kivonatai(jellemzően 80-95%-os stevioside tartalom, a levélben található
10% körülivel szemben), viszont minden kétséget kizáróan megvan az a
varázsa, hogy a magunk által nevelt növényekről frissen szedhetjük le a
leveleket a mindennapi édesítéshez.
A Steviának szerencsére nem nagyon léteznek természetes kártevői, sőt, a
Steviát világszerte szívesen ültetik biokertészetekben csak azért, mert
úgy tűnik, hogy igen jó szolgálatot tesz a kártevők távoltartásában is.
A tudósok feltételezik, hogy a növény az intenzív édes ízét pontosan a
kártevőkkkel szemben fejlesztette ki, ami sikeres stratégiának
bizonyult.
Hogyan kezdjünk hozzá?
Ha sikerült beszerezni néhány magot, megpróbálhatjuk
azokat kicsíráztatni. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy minél korábban
ültessük el őket (március elején), hogy mire elmúlnak a tavaszi fagyok,
már szépen kifejlett palántáink legyenek. A magokat a föld felszínére
vagy pár milliméter mélyre ültessük, rendszeresen öntözzük és tartsuk
meleg, napfényes helyen! A magok 10-15 nap múlva kezdenek kicsírázni. A
kis csíranövényeket már óvatosan öntözzük, mert hajlamosak a
palántadőlés nevű betegségre! Az 5-6 leveles palánták már kiültethetőek,
de csak a fagyok elmúltával!
Sajnos a magok kikelési aránya nem túl jó, illetve a kikelt növények
stevioside tartalma is elég változatos képet mutat, ezért legjobban
akkor járunk, ha már kész palántákat tudunk szerezni, amelyekről egy kis
levéldarabkát lecsípve rögtön meg is állapíthatjuk, hogy jó
minőségű/nagy stevioside tartalmú növényről van-e szó.
A fiatal növények nagyon érzékenyek a hidegre, ezért mindenképpen a
tavaszi fagyok elmúltával szabad csak kiültetni azokat, de leginkább
akkor, amikor a talaj hőmérséklete 8-10C foknál már nem nagyon lesz
alacsonyabb. A növényeket kb. 50cm-re ültessük egymástól!
Öntözés, tápanyagellátás
A Stevia növény a
tápanyagokban gazdag talajokban érzi jól magát! Mivel a növényt tápláló
gyökerek leginkább a talajfelszín közelében terülnek el, a gyengébb
minőségű talajokat a felszíni trágyázással könnyen alkalmassá tehetjük Stevia termesztésre.
A Stevia növények nemcsak a
hidegre, de a túlzott nedvességre is érzékenyek! Ezért inkább
rendszeresen kevés vízzel öntözzük és ügyeljünk arra, hogy a talaj jó
vízelvezető-képességű legyen! A száraz nyári időszakban rendszeres
öntözéssel és a növények körüli talaj takarásával(komposzt, mulcsi,
stb.) előzhetjük meg a talajfelszín közelében elterülő gyökerek
kiszáradását.
A Stevia növények
meghálálják a műtrágyázást is, de ajánlatos olyan műtrágyát használni,
melynek nitrogéntartalma kisebb, mint foszfor- és káliumtartalma, vagy
alkalmazzunk organikus műtrágyát, mely fokozatosan bocsátja ki
nitrogéntartalmát!
Aratás
Az aratás időpontjával kapcsolatban kétféle nézet is létezik:
- Az egyik szerint közvetlenül az őszi virágzás előtt kell learatni,
mert ilyenkor a legnagyobb a stevioside tartalma a növényeknek!
- A másik nézet szerint a növények learatását minél későbbre érdemes
időzíteni, mert az őszi hidegek és a rövidebb nappalok intenzíven
növelik a Stevia növények
stevioside koncentrációját. Az első talajmenti fagyoktól ilyenkor
takarással védhetjük a növényeket, és ezzel nyerhetünk még pár hetet,
ami jótékony hatással lehet a növények stevioside tartalmára és így
sokkal édesebbek lesznek!
Bár a Stevia évelő növény, hazánkban a túl kemény fagyok miatt nem tud
áttelelni. Az aratás legegyszerűbb módja tehát a föld fölött levágni a
növényeket mielött leszedjük róluk a leveleket. Ajánlatos a levelekkel
együtt a szárak csúcsait is levágni, mert ezek stevioside tartalma
megközelítőleg azonos a levelekével. Aratás elött érdemes a legnagyobb
stevioside tartalmú(legédesebb) nővényekről kis ágakat gyűjteni,
melyeket kigyökereztethetünk és az így nyert kis Stevia növények képezhetik a következő évi Stevia
ültetvényünk alapját. A kigyökereztetett növényeket kb. 10-12cm
átmérőjű cserepekbe ültessük és napfényes, nem huzatos helyen tartsuk a
következő tavaszig!
Szárítás, felhasználás
A learatott leveleket meg kell szárítanunk! Erre
kiválóan alkalmas pl. egy kifeszített szúnyogháló. A szárításhoz nincs
szükség túl nagy hőre, sokkal fontosabb a jó szellőzés! Egy napsütéses
őszi napon 12 óra alatt kiszáríthatóak a levelek. (Ennél sokkal hosszabb
szárítási idő csökkentheti a végtermék stevioside tartalmát.) Ha szabad
levegőn történő szárításra már nincs lehetőség, akkor egy jól szellőző,
sötét, meleg helyiségben is kiszáríthatjuk a leveleket.
A kiszárított egész leveleket is használhatjuk édesítésre, de meg is
őrölhetjük azokat pl. kávédarálóban, így finom Stevia porhoz jutunk.
Vagy készíthetünk belőlük Stevia oldatot, ehhez egy csésze forró vízbe tegyünk negyed csésze Stevia levelet, várjuk meg míg teljesen kihűl, szűrjük le és az így kapott oldatot tartsuk hűtőben!
Ha nincs kert
Ha nincs saját kertünk, akkor sem kell lemondanunk a Stevia
termesztés örömeiről! Steviát nevelhetünk ablak között, erkélyen,
cserépben, balkonládában, stb., csak arra kell ügyelnünk, hogy minél
napfényesebb hely legyen! Legalább 20cm átmérőjű cserép lenne az ideális
a növényeknek, laza, tápanyagban gazdag földdel megtöltve. Egy kevés
mulcsit szórhatunk a föld tetejére a felszíni gyökerek védelmére.
Rendszeresen kis mennyiségű vízzel öntözzük, kerülendő a talaj teljes
kiszáradása, de a túlzott nedvesség is káros lehet! Használjunk
megfelelő tápodatot!
A leveleket folyamatosan arathatjuk a növényről vagy késő ősszel vágjuk
vissza az egész növényt kb. 5cm magasságban! A fagyok elött hozzuk be
napos, fagymentes helyre!
Forrás: stevia.uw.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!