Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Igazság
szerint csak meg akarom nyitni a beszélgetést a paleolit
táplálkozásról, hogy ne más téma alatt folyjon a szó erről, hanem
érezhesse mindenki, hogy témánál vagyunk. Az influenzára még
visszatérhetünk újra, amikor már nem csupán a kormánypropaganda fújja
fel azt az egy-két esetet, amelyek eddig is megtörténtek a szezonális
influenzajárványok alatt, csak akkor egyikből sem lett szenzáció. Ha
holnap a kormány kitalálná, hogy mindenkinek a kocsija tetejére egy
sárga villogó lámpát kell tenni a balesetek megelőzésére, és onnantól
minden nap bemondanák, hogy aznap is tíz ember meghalt autóbalesetben,
akkor mindenki azt hinné, ez most azért van, mert sokan még mindig nem
tették fel a sárga lámpát a kocsijuk tetejére.
De ha már blognyitó, akkor illik valami eszmefuttatással előállni.
Az emberi evolúció kezdetben az egyedeket szelektálta és idomította
egyre jobban a természetes körülményeihez. Ám, amikor beindult a
csoportszelekció, egyre inkább háttérbe szorult az egyéni rátermettség
és felváltotta azt a csoport egyre jobb alkalmazkodása a természeti és
társadalmi környezethez. Ez azt jelenti, hogy a csoportok közti verseny
az élettérért, az életben maradásért egyre inkább maga alá gyűrte az
egyén érdekeit. Persze, a faluban majd városban élés védelmi okokból az
egyén érdekeit szolgálta, de egyre inkább előtérbe került a város, majd
ország védelme, s ez torkollott aztán olyan háborúkba, ahol az egyéni
élet már régen alá volt rendelve magasabb céloknak.
A várossá
szerveződés kezdetben védelmi, majd a koncentráció miatt az ipar és a
kereskedelem érdekeit kezdte szolgálni, míg az egyén szempontjából egyre
több problémát vetett fel (járványok, ellátási zavarok, zsúfoltság).
Nem véletlen az az új keletű törekvés, hogy aki teheti, kiköltözik a
városból, s sokak számára a város csak a munka színterévé kezd válni.
Az egyén kárára történt a táplálkozás evolúciója is. Az egyre növekvő
népesség életben tartása olyan élelmiszertermelés kidolgozását tette
szükségessé, amely stabilan, termékenyen, évszaktól és a változó
természeti környezettől függetlenül volt képes ellátni egyre nagyobb
népességet élelemmel. Itt már nem a táplálék egészségessége volt a
szempont, hanem a tömegtermelés, szállíthatóság, raktározhatóság. Az
emberi evolúció utolsó másodpercében kialakuló földművelés és
állattenyésztés célja az életben maradás volt.
Ahogy manapság
életmódunk problémáin keresztül annak a levét isszuk, ahogy a városok
kialakultak és ahogy görgetik maguk előtt az egyre növekvő
infrastrukturális problémáikat, úgy szenvedünk attól is, hogy a
fejlődés során szükségképen eltértünk attól a táplálkozástól, amire
évmilliókon át adaptálódtunk.
A gabonafélékről és tejtermékekről
valójában csak az utóbbi ötven évben derül ki egyre nyilvánvalóbban,
hogy emberi táplálkozásra alkalmatlan élelmiszerek. Ez korábban nem
tudott volna kiderülni. 1850 óta a higiénés viszonyok, majd az orvoslás
fejlődése miatt évente három hónappal nőtt meg a várható élettartam, s
az ember a 20. század fordulójára átlépte azt a bűvös életkori határt,
amely fölött a táplálkozás okozta anyagcserezavarok évtizedek alatt
betegségekbe kulminálódhattak. A „nagy kísérlet” a 20. században indult
be. Negyven-ötven éves kor felett tömegessé kezdett válni a szívbetegség
és szívhalál, a rák, a cukorbetegség és a degeneratív betegségek. Ahogy
„fejlődött” az élelmiszeripar, olyan betegségek kezdtek igen gyakorivá
válni, amelyek még a 19. században is kuriózumnak számítottak, vagy
egyenesen ismeretlenek voltak, mint az infarktus.
Ma már -az
egyelőre háttérbe szorított- orvostudományi kutatásokból pontosan lehet
tudni, hogy a szív és érrendszeri megbetegedéseket, a rákok jó részét,
és a cukorbetegséget döntően a magas glikémiás indexű szénhidrátok
fogyasztása következtében kialakuló metabolikus szindróma okozza. A
megannyi autoimmunbetegségért pedig részben a gabonafélékben és a tejben
található emészthetetlen fehérjék, részben a Nap kerülése a felelősek.
A lakosságban kimutatható krónikus D vitaminhiánynak ugyancsak jelentős
szerepe van a világméretű rákjárványban is.
A paleolit táplálkozás
abból a felismerésből fakad, hogy a régészeti leletek szerint a
földművelést és állattenyésztést megelőző korszakokban az emberek jóval
egészségesebbek voltak. A ma élő, tradicionálisan táplálkozó természeti
népekről ugyancsak elmondható, hogy náluk ismeretlen a szív és
érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség, ritka a rák, és alig fordul
elő autoimmun betegség. Amint egy természeti nép elkezd áttérni a
nyugati étrendre, katasztrofálissá válik az egészségi állapota.
A
modern táplálkozástudomány nem vesz tudomást arról, hogy a fokozatosan
kialakuló táplálkozási szokások nem az egyén alkalmazkodását szolgálták,
hanem csak csoport és népességszinten voltak adaptív. Mégis, úgy
tekintenek rá, mint az egyén számára lényegében optimális táplálék
összetételre, és csak arányaiban gondolják módosítani az alapvetően
elhibázott étrendet. Ebből fakadt a 20. század több közegészségügyi
katasztrófája, amely során a eleve hibás megoldási kísérletek tovább
súlyosbították a nyugati világ táplálkozási krízisét. Ide sorolható a
halva született koleszterinhipotézis, amely megingathatatlan dogmaként
él ma az orvoslás köztudatában. Ennek folyománya volt a zsírok növényi
olajokra való felcserélése, vagy a tejnek az élet és az egészség
forrásaként való mitizálása. A Paleolit táplálkozás könyvemben még sok
mindenről esik szó, de a könyv vezérgondolata az, hogy ha az egyén képes
visszatérni arra a táplálkozási és életmódra, amelyre az emberi
szervezet évmilliókon keresztül adaptálódott, akkor egészsége helyreáll.
Mondhatni, életkortól függetlenül. Napjaink paleo mozgalmainak
eredménye azt bizonyítja, hogy évtizedeken át fennálló
anyagcserezavarok, szervezet szintű gyulladások megszűnnek a paleo
életmódra való átérés után.
http://szendigabor.freeblog.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!