Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A jó bornak is kell cégér. Ez bizonyosodott be a 3. Ökoportya alkalmával. Az akció évente egyszer országszerte népszerűsíti az egészséges, vegyszermentes élelmiszereket. Ugyan Magyarországon az elmúlt tizenöt évben egyre nagyobb tért hódított az organikus termények termesztése, egyelőre még mindig kevesen vásárolják a vegyszermentesen készített mezőgazdasági termékeket azok közül is, akik ezt megengedhetik maguknak.
A 2007-es Ökoportya alkalmával száz ember, ötven autó kerekedett fel június 15-én, hogy – három nap alatt bejárva egy országrészt – tovább népszerűsítse a biotermékeket.
A hosszú hétvégét kitöltő utat a
Natur Life és a Magyar Biokultúra Szövetség közösen szervezte. A rajtra
a Magyar Mezőgazdasági Múzeum előtt került sor; az épület előtt Karakas
János, a földművelési és vidékfejlesztési miniszter tanácsadója
zászlólendítéssel búcsúztatta a portyázókat, akik között volt egyetemi
tanár, tévés, rádiós, újságíró, és néhány ismert ember is: Kárászy
Szilvia zongoraművész, Halász Judit, Ivancsics Ilona és Tahi-Tóth
László színművészek, Rózsa János filmrendező.
A félszáz egyforma személyautó az első napon a Galgahévíz, Maklár,
Hajdúnánás, Érpatak, Nyíregyháza állomásokkal tűzdelt útvonalat
teljesítette, majd a Nyíregyháza, Szerencs, Jósvafő, Pásztó, Gyöngyös
szakaszt, végül pedig a Gyöngyös, Herencsény, Ipolyvece, Berkenye
etapot. A több mint 800 kilométer teljesítése még a váltva vezetőktől
is nagy figyelmet követelt. Cserébe valamennyi állomáson bőséges
információkhoz juthattak a résztvevők, mert a megállóknál nemcsak a
házigazdák fogadták őket, hanem mindazok, akik szintén be kívánták
mutatni a biogazdálkodásból származó termékeiket.
Az utazók nem csupán kóstolót kaphattak. A három nap alatt – a velük
tartó szakácsoknak köszönhetően – minden egyes étkezésnél kizárólag
bioélelmiszerből készített enni- és innivalót fogyasztottak.
Hajdúnánáson Szólláth Tibor portáján cukkinileves, mangalicapörkölt és
tejes pite volt az ebéd, Jósvafőn, az Aggteleki Nemzeti Parkban
grillezett camambert, húsleves (nagymama receptje szerint),
szürkemarha-borjú-hús, vargánya gomba, vadrizs, brokkoli, kemencében
sült rétes (répacukor nélkül), a harmadik napon Ipolyvecén pedig
palócleves szürkemarhahússal, mangalicapecsenye sült kolbászszal.
Mindenki meggyőződhetett arról, hogy a vegyszermentes ételek
fogyasztásakor kisebb mennyiség is elég a jóllakáshoz. A zárónap végén
valamennyi portyázó elnyerte az Ökonagykövet címet: tisztük annyi, hogy
továbbra is népszerűsítsék a biotermékeket.
A biotermékek térhódítását elősegítették az utóbbi idők élelmiszerbotrányai is. Sokaknak rendült meg a bizalma az őrölt pirospaprikában, amelynek jelentős külföldi alapanyag-tartalma volt, a lejárt szavatosságú termékek átcímkézése, a dioxinos csirkehús és más élelmiszertermékekkel kapcsolatos szabálytalanságok. Magyarországon egyre több a tudatos vásárló, aki tartózkodik az ízfokozóktól, a szintetikus anyagokat tartalmazó összetevőktől, a vegyszerrel kezelt élelmiszerektől.
Ugyanakkor a biotermékek hazai fogyasztása jelentősen
elmarad a nyugat-európai mértéktől.
A hazai biotermelők legnagyobb része exportra dolgozik, az itthon
előállított áru körülbelül 90 százaléka megy át a határon. A mintegy
1800 hazai biogazdálkodó, -feldolgozó és -kereskedő már 6500 terméket
állít elő. Az arányokat viszont jól mutatja, amit Karakas János
mondott, hogy Európában 6 millió hektáron zajlik biogazdálkodás, míg
itthon 110 ezer hektáron.
A fejlődésnek egyelőre több akadálya is van. A piac ugyan színesedik,
de nagyon hiányzik az összes résztvevő, tehát termelő, feldolgozó,
szállító részére egy olyan logisztikai központ, amelybe befolyhat az
áru, és onnan a legrövidebb idő alatt eljuthat a boltokba. Bár tavaly
már úgy tűnt, sínen van az ügy, az akkori befektető mégis visszalépett.
A portya egyik fő szervezője, Karácsony Imre állítja, csak idő kérdése
megtalálni azt a befektetőt, aki a körülbelül egymilliárd forintos
beruházásba belefogna.
A kertészmérnöki végzettségű egykori raliversenyző, megrögzött biós
állítja, olcsóbbak lehetnének a ma még meglehetősen drága áruk.
Partnerei sem éreznek ellentmondást abban, hogy éppen az ő termékük
kerüljön kevesebbe, mert a minőséget illetően már rendben vannak, most
már szívesen helyeznék a hangsúlyt a mennyiségre.
gtm.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!