Biokert: Mért is jó a tökmagolaj és hogyan készíthetünk magunk is?

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 357 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 357 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 357 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 357 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A népi gyógyászat szerint a tökmag olaja minden nyavajára jó. Könnyíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szívet. A férfiaknak a prosztataproblémáik megelőzésére, vagy a tüneteik enyhítésére is kiválóan alkalmas. E és F- vitamin tartalma miatt magzatvédő hatású. Antioxidánsai miatt erősíti az immunrendszert, de kozmetikumok összetevője is, öregedést késleltető hatása miatt. Omega-3 zsírsavat is tartalmaz - kutatások szerint a depresszióra is jó- a máj kiváló méregtelenítője, regenerálója - sebregeneráló és féregűző hatású.

 

Évezredek óta használják a tökmagolajat, méregtelenítésre. Egy kanálnyi olajat a szánkba kell venni, és legalább tíz percig forgatni, „rágni" kell! Majd, ha a színe fehér lett, ki kell köpni, és alaposan kimosni a szájüregünket,  lemosni a nyelvünket. Ezt a kúrát addig kell folytatni, amíg fehér színű a „megrágott" olaj. A nyelv lepedéktől való megtisztítására is kiváló.



A salátákhoz nagyszerű, sötétzöld tökmagolaj nem csak vitamindús és tápláló, hanem gyógyító hatású is. Nagyszüleink és a dédik tudnának a hasznosságáról és a felhasználási módjairól mesélni. Mesélnek is...

A hagyományos tökmag is sok, és az egészségünkre hasznos anyagokat tartalmaz. A héjnélküliekből, vagy más néven olajtökökből viszont sokkal több ilyen anyagot lehet kivonni, hasznosítani. Olajtartalma 3-4 x magasabb, a hagyományos tökmagénál. A tökmagolaj rendkívül gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban. Nagy munka a sajtolás, de megéri. 100 kg tökből gyűlik össze 10 kg mag és ebből körübelül 3 liter olaj sajtolható.

 

 

 

 

 

 

Ahogy régen is készítették:

 

 


 

félbe vágott sütőtök

A sárguló olajtököt, amint levágják a száráról, azonnal ketté is szelik és ki is belezik. A kiszedett magoknak ezután pár napig száradni kell. Vagy a napon, vagy a tűzhelyen. Miután kiszáradt, kétszer átdarálják, majd némi forróvízzel jól összegyúrják, hogy könnyebben ki tudják nyerni belőle az olajat. A zöldes massza ezután egy üstbe kerül, majd a tűzhelyre, ahol folytonos kevergetés mellett elpárologtatják belőle a hozzáadott vizet.

Mikor ez is megvan, akkor jöhet a massza prédselése. Egy erre alkalmas préselő segítségével kipréselik az olajat. Egy olvasó otthon a házi gyümölcspréssel próbálta, és azt írta sikerült. Kevés olajat nyert, de a munka miatt még "értékesebb" volt a saláta öntet a családnak.  Ami visszamarad, az olajpogácsa általában a szarvasmarhák kedvenc csemegéje volt, de a horgászok csalikészítésre is használják.

A kipréselt olajat ezután ülepíteni kell, majd szűrni. A kapott fénylően tiszta folyadékot aztán már csak üvegekbe töltik és kész is.

 

Címkék: készítés olaj tökmag

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu