Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mik a feltételei és hogyan készül a biosajt?
Tizennyolc hektárnyi saját földön termelik a takarmányt. Abrakot, szénát,
mindent vegyszermentesen, állandó minőségi ellenőrzés mellett, a szigorú
az előírások betartásával. Ha a tehenek betegek, szinte csak életmentésre
adnak nekik gyógyszereket, egyébként más, alternatív kúrákkal kezelik őket.
A biogazdálkodás lényege, hogy nem haszonelvű. Inkább arra figyelnek, hogy
méltó módon tartsák az állatokat, amelyek így tíz-tizenkét évig is adnak
tejet, szemben az átlagos öt-hat évvel.
A tejet mindennap frissen dolgozzák fel. Illetve az esti fejést lehűtik,
és a reggeli adaggal együtt kerül a "sajtgépbe". A sajtba semmilyen
tartósítószer, emulgálószer nem kerül.
A kész sajtok körülbelül három hónapig - holland hagyomány szerint - gyalult
fenyődeszkákon érnek.
Méhesi Melis Zoltán szerint a gazdálkodó olyan metafizikus, aki fenntartja a természet rendjét, egységét. Miután farmot vett az Európát is bejárt blues-zenész, még vissza-visszatért Hollandiába, hogy eredeti helyszínen tanulja ki a sajtkészítést.
2000-ben az év biogazdája volt, tanyája pedig megkapta a hivatalosan hangzó Kísérleti Jellegű Ökológiai Demonstrációs Mintagazdaság címet is.
Magyarországon ő készít egyedül biosajtot tehéntejből.
-
Amikor a tanyára jöttem, szinte semmit nem tudtam az állattartásról - kezdi
mondandóját Méhesi Melis Zoltán. - Egy évet jártam ugyan mezőgazdasági szakközépiskolába,
de hamar kirúgtak, mert lovagoltam a teheneken.
Három kutya porzik el az istálló előtt. Egy puli, egy vizsla és egy németjuhász-bernáthegyi
keverék. Idilli képek és hangok vesznek körül. Szamár nyerít a távolból, a csirkék
kotkodácsolnak. Tíz éve van meg a gazdaság.
A gazda hét tehenet, két lovat és vagy ötven-hatvan baromfit tart.
Méhesi Melis Zoltán a nyolcvanas években Debrecenből indult világot látni -
vagy ahogy akkor mondták: disszidált. Franciaországba, majd Németországba ment.
Végül több mint két évig szájharmonikázott egy blues-zenekarban, Hollandiában.
1991-ben hazajött.
Egy újsághirdetésben talált rá az eladó tanyára Szigetvár mellett, Mozsgón.
Megvette, s szerzett egy szamarat igavonónak és egy kecskét - a teje miatt.
Az első kecskét egy második, majd egy harmadik követte. Végül annyi tejet adtak,
amennyit már fel kellett dolgozni.
Hollandiába, a sajtországaba járt vissza tanulni azokhoz a gazdákhoz, akiket
a biopiacról ismert. Szakkönyveket olvasott, tanulmányozta a szükséges berendezéseket.
Képezte önmagát. Kezdetben még maradt a zene és az éjszakai élet, hogy a farm
hozamát kiegészítse, eljárt fellépni Pécsre, Szigetvárra, Orfűre. De egyre jobban
felvillanyozta a gazdálkodás. Merészebbeket gondolt. Álmodott vajat és tejfölt.
Kellett tehát tehéntej, azaz kellettek tehenek. Váltott.
A kész sajtokat kóstoltatta ismerőseivel, barátaival, így tesztelte. Egyre többet,
többfélét készített - immáron eladásra.
- Bolondnak néztek, amikor elkezdtem ezzel foglalkozni - mondja. - Furcsállták,
hogy miért nem megyek inkább rendesen dolgozni, mint mások. Abban igazuk is
volt, hogy a biogazdálkodás nem produkál azonnali és látványos eredményeket.
A földnek legalább három évre van szüksége az átállásra.
De lelkes maradt: magokat vetett, öntözte a takarmányt. S a kétkedők lassan
belátták, legalább annyira jó a módszere, mint a vegyszerekkel gazdálkodóké.
- Divatos kuriózum a bio. Régen termeltek és eladtak, s bár az volt, nem hívták
bioterméknek. Most azt nevesítjük meg, ami korábban mindennapos volt - mondja
a gazda. - Egyre nagyobb az igény a természetes élelmiszerek iránt. Központi
kérdés lett az egészséges életmód, az egészség megőrzése. Bebizonyosodott, hogy
egy kisebb gazdaság is életképes, ha több lábon áll, és minőségi termékeket
készít.
Az istálló melletti sajtkonyhában patikai a tisztaság. Csak külön papucsban,
fehér köpenyben lehet belépni. Középen áll a hatalmas üst a hozzávalóknak, körülötte
a többi szükséges eszközök: fölöző, prés. A szomszédos helyiség polcain kilószám
érnek a darabok.
- A sajtkonyhát kétezerben szenteltük fel újra - meséli.
Fűszeresek, füstöltek, natúrok illata idézi a kudarcot. Egyszer feladta. Tetőztek
az adósságok, sok volt a napi húsz órás munka. Eladta az állatokat meg a gépeket
egy neves vállalkozónak. A tudását is. Négy hónapra egy alakuló biofarmra szerződött
vezetőnek. Feladata, hogy a dolgozókat betanítsa. Két év lett belőle. Aztán
elég.
- Visszajöttem. Csak Matyi, a szamár maradt - emlékszik. - Találkoztam
Csillával, és mindent elölről kezdtünk.
Az erdélyi tanítónő felfedezőútra indult a nagyvilágba. Egy koncerten ismerkedtek
meg, és a kis tanya lett a nagy utazás végállomása. Mos, főz, gondoskodik a
férfiakról, eteti az állatokat.
- Tanyafüggő lettem - mondja az asszony. Idén diplomázik a pécsi egyetemen francia-politológia
szakon.
A tehenek naponta tíz-tizenöt kiló sajtnak való tejet adnak. Ezzel a mennyiséggel
elégedettek is. Készül belőle érlelt félkemény sajt, füstölt és nyolc-tízféle
fűszeres. Lágy, gomolya jellegű, füstölt, fűszeres és natúr, meg tejszínes krémsajtok,
tejszínes édes krémtúró mézzel-vaníliával és holland recept alapján különleges
zsidó lágysajt.
- A sajt íze már a szántóföldön kialakul.
Az állatokkal való bánásmóddal kezdődik - magyarázza Zoltán. - Ha többet vagy
többfélét készítenénk, könnyen a minőség rovására menne. A jó dolgok viszont
egymásra találnak.
Megkeresték kereskedők ajánlattal: csak a sajttal foglalkozzon, a többit bízza
rájuk. De a termelés egyetlen szakaszát sem akarja kiadni a kezéből. Pláne nem
azt, ahol az elismeréseket lehet bezsebelni. Inkább maga üzletel.
A legtöbbet a budapesti biopiacon adják el. De szállítanak exkluzív éttermeknek
és bortermelőknek - kóstolókra a legjobb. A sajtokat pedig papírzacskókba teszik,
melyeken nagybetűs a felirat: Méhesi Biogazdaság.
- Ennyi PR kell - mondja az üzletember.
- A világon mindenütt azt láttam, tapasztaltam, hogy egy termék minősége mellett
legalább annyira fontos annak csomagolása is.
A sajtjaim ráadásul drágábbak, mint a boltiak. Megérdemlik a vevők, hogy minél
gusztusosabban kínáljam nekik.
Van még a farmon zöldséges, gyümölcsös és fűszerkert. Pár éve saját bort és
pálinkát is főznek.
Kilencvenöt százalékban önellátóak. Extra vágyaik sincsenek. Nem vágynak már
klubok füstjére, hangos kocsmákba. Szórakozni alig járnak. Zoltán édesapja él
velük, tévé is csak az ő szobájában van. A biogazdálkodónak és feleségének hétköznap
esténként az állatok játszanak színházat. Tavasztól őszig amúgy is tele a farm.
Rokonok, barátok, ismerősök, távoli látogatók sátoroznak a kertben. Megesett,
hogy negyven francia muzsikus zenéjére ropták hajnalig - s onnan tánclépésben
mentek állatokat etetni.
- Hegy, völgy, szántó, erdő, mező. Amerre a szem ellát, mind a mi földünk -
mutatja Méhesi Melis Zoltán. - Azt már megtanultam, hogy semmivel sem lehet
teljesen elkészülni. - Végeztem az egyikkel, a másikat máris kezdhetem.
S ha a munka miatt szétszélednek a farmlakók, előkerül a "személyhívó".
A több száz éves tülök négy kilométerre is elhallatszik. Ezzel hívja Csilla
kávézni, ebédelni az embereket. Zoltán belefúj. A távolból apja kiált rá:
- Jövök már!
Szöveg: Novák Zsuzsanna
Fotó: Bazánth Ivola
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!