Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A jódhiány veszélyei
A pajzsmirigy hormonok képződéséhez jódra van szükség. A szervezetbe bejutott jód a pajzsmirigyben tárolódik, és a szükségletnek megfelelően használódik fel a pajzsmirigy hormonok képződéséhez.
Akkor nézzünk néhány olyan növényt amely tartalmaz jódot, ha nem is nagy
mennyiségben. Ezeket a kertünkben is megtermelhetjük.
A tojásnak,a tejtermékeknek,a gombának és a citromnak is van jódtartalma.
(Brock Jonatan)
Az a bizonyos TSH A pajzsmirigy az agyalapi mirigyből (hipofízis) TSH hormon formájában érkező utasítás hatására jódtartalmú hormonokat termel. Közülük a legfontosabb a tiroxin, amelyet a pajzsmirigy a tirozin nevű aminosavból és jódból – ha van belőle elegendő a szervezetben – állít elő. A hipotireózis a ma általánosan elfogadott, e sorok írója szerint azonban legalábbis megkérdőjelezhető orvosi felfogás szerint az esetek több mint 90%-ában elsődleges jellegű, vagyis a pajzsmirigy hormontermelése a kellőnél alacsonyabb szintű, és nem az agyalapi miriggyel van baj. Ha az orvos a pajzsmirigyműködés zavarára gyanakszik, elrendeli a TSH-szint vizsgálatát a vérben. Ha ez az érték a normál tartomány alatt van, akkor túlműködő, ha felette, akkor alulműködő pajzsmirigyet feltételez, és gyakran más, kiegészítő vizsgálatok elvégeztetése helyett azonnal megkezdi a gyógyszeres terápiát. Ez többek között azért baj, mert a normálistól eltérő TSH-szint mellett is lehetséges, hogy maguknak a pajzsmirigyhormonoknak (T3 és T4) a szintje rendben van, és ilyenkor nem a pajzsmirigy működésébe kellene gyógyszeresen beavatkozni. E sorok írójának tapasztalatai (egyben hipotézise) szerint az esetek döntő többségében a pajzsmirigy rendellenes működése nem önállóan létező betegség, csupán következményes jelenség, például hosszan tartó, krónikus gyulladás vagy erős stressz következtében alakul ki. Ilyenkor tehát a kiváltó okot kell megtalálni és kezelni, nem pedig (csak) a pajzsmirigyet! Mit ehet, mire vigyázzon a pajzsmirigybeteg? Mivel a pajzsmirigyproblémák nagy része az elégtelen jódfelvétellel, magyarán a jódhiányos táplálkozással függ össze, már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is globális kampányt indított a megfelelő jódbevitel elérésére. A jódhiány ugyanis hipotireózishoz és/vagy golyvához vezet. Ha kevés a jód a szervezetben, visszaesik az agy tevékenysége is, ami jelentős, 10-15 pontos hanyatlást okozhat az egyébként általában 90-110 közötti intelligenciahányados (IQ) értékében. Magyarországon ugyancsak általánosan jellemző a jódhiány. Igaz, hogy sokan fogyasztanak jódozott sót, de nem mindenki sózza az ételét, és nem is mindenkinek célszerű ezt tennie, hiszen például magasvérnyomás-betegségben kimondottan ajánlott a só mellőzése. Egyes élelmiszerekről tudjuk, hogy gátolják a jód hasznosítását, ezért „golyvaképzőnek” nevezik őket. Ilyenek a keresztes virágúak, mint a kelkáposzta, a brokkoli, a karfiol, a spenót, a kelbimbó, a fodros kel, az őszibarack, a körte, a mustár, a szójabab, a földimogyoró, a fenyőmag, a köles, a manióka és a fehérrépa. Ezért akinek alulműködik a pajzsmirigye, mértékletesen fogyassza vagy mellőzze az említett ételeket. Érdemes viszont ennie tojássárgáját, petrezselymet, sárgabarackot, datolyát, szilvát, nyers tejet, sajtot, valamint halat vagy csirkét. Ugyancsak mellőzendő a fehér liszt és a cukor, továbbá a feldolgozott és finomított ételek. Túlműködő pajzsmirigynél természetesen javasolt a keresztes virágúak fogyasztása, hiszen ezek gátolják a pajzsmirigyhormon termelődését. Célszerű kerülni a jódtartalmú élelmiszereket – tengeri hal, rák, kagyló –, a jódozott sót és a tejtermékeket legalább három hónapig. Ugyancsak mellőzendők az élénkítő hatású élvezeti cikkek, így a kávé, a tea, az üdítőitalok és a dohányzás. Hipertireózisban, ha az orvos egyetért vele, ne nagyon siessünk a műtéttel vagy a pajzsmirigy egy részét kiirtó radiojód-kezeléssel, előbb inkább igyekezzünk változtatni az étrendünkön és – elsősorban stresszkezelő technikákkal – az életmódunkon, mert esetleg ez is elegendő a hormontermelés normalizálódásához.
-mail: kurti.gabor@natursziget.com Tel.: (30)-996-2787.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!