Biokert: A csodás fokhagyma

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 357 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 357 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 357 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 357 fő
  • Képek - 986 db
  • Videók - 61 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 38 db

Üdvözlettel,

Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A csodás fokhagyma

13 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Dr. Kovács László nyomán Garlic-Thyme

Kakukkfüves fokhagyma. Az egyik olyan termék, amit fogyasztok, amióta Magyarországon van. Ennek következtében normalizálódott pl. a vérnyomásom. Ismerkedjünk meg ezzel a csodálatos gyógyhatású növénnyel, amit bármely piacon bárki beszerezhet! Ennek ellenére mégsem ezeknek a piacon beszerezhető gerezdeknek hódolok, hiszen az ember nemcsak biológiai lény. Mint biológiai lény szívesen elfogyasztom a fokhagymát abban a naturális formájában, ahogy az megkapható. Azonban, ha az ember társaságban forog, akkor ne fogyasszon nyers fokhagymát, mert nem illik. Azt hiszem, hogy a Garlic-Thyme mindazokat az előnyös dolgokat tudja produkálni, amit a nyers fokhagyma, némi prémiummal, és ez a prémium a kakukkfűben keresendő. Teljesen szagtalan, nyugodtan lehet akár bálba menetel előtt is fogyasztani.
Akkor járok el helyesen, hogyha a történelmi feljegyzéseket, tapasztalatokat is megpróbálom megosztani veletek. A fokhagyma az egyik olyan gyógyhatású növény, ami talán a legrégebben használatos: 10 ezer évvel ezelőtti barlangokban is találtak fokhagyma maradványokat. A sumér agyagtáblák is ajánlják ie. 3000-ben. Az egyiptomiakat annak idején büdös embereknek hívták, mert nagy mennyiségben fogyasztották a fokhagymát, és nem törődtek a társadalmi konzekvenciákkal. Egyiptomban a rabszolgák árát is kifejezték fokhagymában: egy egészséges rabszolga, a feljegyzések szerint 5 kg fokhagymát ért, tehát így cserélt gazdát a piacon. Tutenkhamon fáraó sírjában, piramisában is találtak fokhagymát. Nagyon lényeges, hogy az egyiptomi piramisépítő rabszolgák nagy mennyiségben kapták a fokhagymát. Miért? Tulajdonosaik rájöttek arra, hogyha fokhagymával etetik a rabszolgákat, akkor két jelentős dolog következik be: egyrészt jobban fognak dolgozni, tehát igabíróbbak lesznek, másrészt pedig a nagy tömeg miatt óhatatlanul előforduló járványos megbetegedéseket is sikeresen el tudják kerülni a fokhagyma alkalmazásával.
A világ legrégebbi orvosi leírásai, az Ebers-féle papirusztekercsek is leírják, hogy jó a fokhagyma fejfájásra, rovarcsípésre, menstruációs problémákra, bélférgekre, daganatokra és szívpanaszokra. A görögök előszeretettel fogyasztották elsősorban az olimpiai versenyekre való felkészüléskor, hogy jó erőnlétet biztosítson. Feljegyezték, hogy a harcosok, mielőtt döntő csatába indultak, ugyancsak fokhagymát fogyasztottak nagy mennyiségben - nem feltétlenül azért, hogy a szagával űzzék el az ellenséget. Az Odüsszeiában is leírják, hogy Odüsszeusz is fogyasztott fokhagymát. Hippokratész is ajánlotta fertőzések ellen, sebgyógyításra, rákra, leprára, emésztési problémákra. Dioszkorüdész érelmeszesedés ellen és szívpanaszokra, az indiaiak rák ellen és lepra ellen használták fel a fokhagymát. Az ókor népei - azt lehet mondani összefoglalva - étvágygerjesztőként, gyomorerősítőként, felfúvódás elleni szerként, görcscsillapításra, emésztőszervi nyugtatóként, hasmenéscsökkentőként, bélfertőzések ellen és érelmeszesedés elleni szerként használták.
Nagyon érdekes, hogy különböző jelzőket is aggattak a fokhagyma elé. Mindenki hallotta már, hogy "magyar citromnak" is nevezik p1. a fokhagymát. Talán kevesebben hallottátok már azt, hogy "orosz penicillin"-nek is hívják. Ennek kettős története van. Az első világháború idején, amikor még nem használtak penicillint, feljegyezték, hogy az orosz seregben a sebgyógyításban használták a fokhagyma levét, és hatásosan tudták használni. A második világháború idején, amikor már ismerték a penicillint és használták is, csak nem volt elegendő mennyiségben - akkor tömegmennyiségben ugyancsak a fokhagymát használták a sebek ellátására, a fertőzések, elmérgedések visszaszorítására - ezért nevezik orosz penicillinnek is.
Nagyon hamar rájöttek az emberek arra, hogy nagyon jó a fokhagyma a különböző amőbás kórokozók, paraziták okozta fertőzések ellátására. Tudni kell, hogy nagyon sok esetben ilyen amőbás-parazitás fertőzést hordoztak és hordoznak bizonyos esetekben a kutak. Éppen ezért nem csoda, hogy Diószegi Sámuel az 1813-ban, Debrecenben kiadott orvosi füveskönyvben már ezt írta: "Úton fokhagymát hordozni, és egy-két gerezdet ottan-ottan bevéni hasznos, mert szokatlan víz ártalmától az embert megőrzi." Ki ne járt volna úgy, hogy ha tőlünk keletebbre, délebbre ment és ott csapvizet fogyasztott, ettől aztán gyakran kellett ide-oda szaladgálnia. Nos úgy tűnik, hogy a fokhagyma talán ez ellen is hatékony szerként alkalmazható.
A modern kutatások általában alátámasztják a népi, évezredes megfigyeléseket; a kutatók szerint a fokhagyma mérsékelheti a magas vérnyomást. Azért fogalmaznak így, hogy mérsékelheti, mert a magas vérnyomásnak nyilván nagyon sokféle oka lehet; ha pl. valakinek vesekő okozza a magas vérnyomását, akkor nagy valószínűséggel a fokhagyma nem fog használni. Tehát a fokhagyma általában véve mérsékelheti a magas vérnyomást. Csökkenti a koleszterin-szintet, megakadályozza a vérrögök képződését, csökkenti a vércukorszintet. Ez azért rendkívül fontos, mert ezek egyrészt a népi gyógyászat feljegyzései, másrészt a mai modern tudomány kutatólaboratóriumi eredményei. Minden olyan esetben, ahol infarktus veszély, agyvérzés veszély fennforoghat kockázati tényezőként, vagy érelmeszesedési rizikófaktor játszik szerepet valakinél, nyugodtan lehet ajánlani a Garlic-Thyme-ot. Rendkívül lényeges, hogy ezek olyan betegségek, amelyekre a modern orvostudomány modern szerei úgy hatnak, hogy többféle szert kell beszedni. Általában mást kell szedni magas vérnyomásra, általában mást kell szedni a koleszterinszint csökkentésére, megint mást a vérrögök képződésének megakadályozására és megint mást a vércukorszint csökkentésére. Ez a csodálatos növény úgy tűnik, hogy egymagában mindezen tényezőkre tud hatni. Természetesen ebből nem vonható le az a következtetés, hogy ha valakinek ilyen jellegű problémái vannak, azonnal dobja el gyógyszereit, hagyja ott orvosát és csak a fokhagymát, vagy a Garlic-Thyme-ot szedje - Nem! Szedje nyugodtan a gyógyszereket tovább, mellé a fokhagymát, és az orvos, amikor meglepődik a pozitív eredményeken, maga fogja csökkenteni a gyógyszereket.
A modern tudomány ezen kívül aláhúzza még a fokhagyma antioxidáns hatását. Ez azért fontos, mert ez egyben azt is jelenti, hogy bizonyos rákellenes hatása is van a fokhagymának. Ezt alátámasztja p1. az USA országos rákkutató intézetének véleménye, amely első helyre tette a fokhagymát - idézem- "azon élelmiszerek listáján, amelyek a rákot esetleg megakadályozhatják". Kínában statisztikailag kimutatható volt, hogy ahol sok fokhagymát esznek, ott a gyomorrák kisebb arányban fordul elő. Állatkísérleteknél a rákkeltő szerek hatása kevésbé érvényesült, ha a tápba sok fokhagymát kevertek.
A következő, ugyancsak a tudomány által alátámasztott megállapítás, hogy a fokhagyma véd a fertőzésektől - különösen a vírus- és gombafertőzésektől, mert antibiotikus hatása van. Ismeretes, a tudomány által ugyancsak alátámasztottan, bélparazitaűző hatása. Ezen kívül a vértisztító, méregtelenítő hatását is kimutatták. Bizonyos embercsoporton megfigyelték pl. ólombányászokon olyan esetekben, ahol azok megfelelő mennyiségű, tehát nagy mennyiségű fokhagymát fogyasztottak, ott nem volt kimutatható az ólommérgezés. Úgy gondolom, hogy napjaink szennyezett levegője, melyben a szennyező anyag jelentős része az ólom, rendkívül fontossá teszi a fokhagymának, ill. a Garlic-Thyme-nak a szedését. Le lehet vonni azt a következtetést is, hogy vérszegénység, fáradtság és a környezeti káros hatások ellen is kiváló hatású a fokhagyma.
A kakukkfű a Garlic-Thyme másik összetevője. A régi Egyiptomban a kakukkfüvet balzsamozásra használták. Jól tudjuk, hogy a balzsamozásra felhasznált szerek erőteljes fertőtlenítő hatásúak, hiszen máskülönben nem tudnák ezt a funkciójukat betölteni. A rómaiak köhögéscsillapítóként, emésztés serkentőként, bélférgek ellen, fertőzésgátlóként és idegi rendellenességek ellen p1. rémálmok, fejfájás és depresszió ellen alkalmazták. A középkorban, a nagy járványok idején a fertotlenítő füstölők egyik anyaga volt a kakukkfű. A modern tudomány kísérletei alátámasztják mind a fertőtlenítő, mind az emésztésserkentő, köhögéscsillapító, nyálkaoldó, nyugtató és stresszoldó hatását. A kakukkfű fokozza a pajzsmirigy működését, így terhesek és fogamzásgátló tablettát szedők ne fogyasszák rendszeresen.

Milyen panaszokra kell feltétlenül figyelni?

Ha hurutos panaszok gyakran fordulnak elő valakinél, elfúj egy szellőcske, és már megfázik, nem tud kikeveredni, egyik nátha követi a másikat. Ilyen esetben nyugodtan lehet ajánlani a Garlic-Thyme-ot. Ha nem cukorbeteg, akkor mézzel együtt fogyassza a Garlic-Thyme-ot. Keringési zavarok esetén nyilvánvaló, hogy ajánlhatjuk, azonban feltétlenül javasoljuk mellé a gélt(Aloe Vera gél - a szerk.), amelyik helyet csinál a fokhagyma hatóanyagainak, amellett, hogy egyéb vitálanyagokat hordoz nagy mennyiségben - jóval többet, mint a fokhagyma. Ajánljuk még az Arctic-Sea-t. Ha krónikus gyulladásos megbetegedésben szenved valaki, a gélt ajánljuk még a Garlic-Thyme mellé. A méhkaptár tablettás termékei is általában segítik a helyzetből való kilábalást.

Címkék: bio

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Gulyás Zoltán 4 hete új képet töltött fel:

Marciusi_fagykar_2190424_4914_s

Gulyás Zoltán 4 hete új képet töltött fel:

Marciusban_viragzik_a_petunia_2190423_2357_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu