Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az élet kertje ..... közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az élet kertje és az egészséges táplálkozás közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kakukkfüves fokhagyma. Az egyik olyan termék, amit fogyasztok, amióta Magyarországon van. Ennek következtében normalizálódott pl. a vérnyomásom.
Ismerkedjünk meg ezzel a csodálatos gyógyhatású növénnyel, amit bármely
piacon bárki beszerezhet! Ennek ellenére mégsem ezeknek a piacon
beszerezhető gerezdeknek hódolok, hiszen az ember nemcsak biológiai
lény. Mint biológiai lény szívesen elfogyasztom a fokhagymát abban a
naturális formájában, ahogy az megkapható. Azonban, ha az ember
társaságban forog, akkor ne fogyasszon nyers fokhagymát, mert nem illik.
Azt hiszem, hogy a Garlic-Thyme mindazokat az előnyös dolgokat tudja
produkálni, amit a nyers fokhagyma, némi prémiummal, és ez a prémium a
kakukkfűben keresendő. Teljesen szagtalan, nyugodtan lehet akár bálba
menetel előtt is fogyasztani.
Akkor járok el helyesen, hogyha a történelmi feljegyzéseket,
tapasztalatokat is megpróbálom megosztani veletek. A fokhagyma az egyik
olyan gyógyhatású növény, ami talán a legrégebben használatos: 10 ezer évvel ezelőtti barlangokban is találtak fokhagyma maradványokat. A sumér agyagtáblák is ajánlják ie. 3000-ben. Az egyiptomiakat annak idején büdös embereknek hívták,
mert nagy mennyiségben fogyasztották a fokhagymát, és nem törődtek a
társadalmi konzekvenciákkal. Egyiptomban a rabszolgák árát is kifejezték
fokhagymában: egy egészséges rabszolga, a feljegyzések szerint 5 kg
fokhagymát ért, tehát így cserélt gazdát a piacon. Tutenkhamon fáraó
sírjában, piramisában is találtak fokhagymát. Nagyon lényeges, hogy az
egyiptomi piramisépítő rabszolgák nagy mennyiségben kapták a fokhagymát.
Miért? Tulajdonosaik rájöttek arra, hogyha fokhagymával etetik a
rabszolgákat, akkor két jelentős dolog következik be: egyrészt jobban
fognak dolgozni, tehát igabíróbbak lesznek, másrészt pedig a nagy tömeg
miatt óhatatlanul előforduló járványos megbetegedéseket is sikeresen el
tudják kerülni a fokhagyma alkalmazásával.
A világ legrégebbi orvosi leírásai, az Ebers-féle papirusztekercsek is leírják, hogy jó a fokhagyma fejfájásra, rovarcsípésre, menstruációs problémákra, bélférgekre, daganatokra és szívpanaszokra. A görögök előszeretettel fogyasztották elsősorban az olimpiai versenyekre való felkészüléskor, hogy jó erőnlétet biztosítson.
Feljegyezték, hogy a harcosok, mielőtt döntő csatába indultak,
ugyancsak fokhagymát fogyasztottak nagy mennyiségben - nem feltétlenül
azért, hogy a szagával űzzék el az ellenséget. Az Odüsszeiában is
leírják, hogy Odüsszeusz is fogyasztott fokhagymát. Hippokratész is
ajánlotta fertőzések ellen, sebgyógyításra, rákra, leprára, emésztési problémákra. Dioszkorüdész érelmeszesedés ellen és szívpanaszokra, az indiaiak rák ellen és lepra ellen használták fel a fokhagymát. Az ókor népei - azt lehet mondani összefoglalva - étvágygerjesztőként,
gyomorerősítőként, felfúvódás elleni szerként, görcscsillapításra,
emésztőszervi nyugtatóként, hasmenéscsökkentőként, bélfertőzések ellen
és érelmeszesedés elleni szerként használták.
Nagyon érdekes, hogy különböző jelzőket is aggattak a fokhagyma elé.
Mindenki hallotta már, hogy "magyar citromnak" is nevezik p1. a
fokhagymát. Talán kevesebben hallottátok már azt, hogy "orosz penicillin"-nek
is hívják. Ennek kettős története van. Az első világháború idején,
amikor még nem használtak penicillint, feljegyezték, hogy az orosz
seregben a sebgyógyításban használták a fokhagyma levét, és
hatásosan tudták használni. A második világháború idején, amikor már
ismerték a penicillint és használták is, csak nem volt elegendő
mennyiségben - akkor tömegmennyiségben ugyancsak a fokhagymát használták
a sebek ellátására, a fertőzések, elmérgedések visszaszorítására -
ezért nevezik orosz penicillinnek is.
Nagyon hamar rájöttek az emberek arra, hogy nagyon jó a fokhagyma a különböző amőbás kórokozók, paraziták okozta fertőzések
ellátására. Tudni kell, hogy nagyon sok esetben ilyen amőbás-parazitás
fertőzést hordoztak és hordoznak bizonyos esetekben a kutak. Éppen ezért
nem csoda, hogy Diószegi Sámuel az 1813-ban, Debrecenben kiadott orvosi
füveskönyvben már ezt írta: "Úton fokhagymát hordozni, és egy-két
gerezdet ottan-ottan bevéni hasznos, mert szokatlan víz ártalmától az
embert megőrzi." Ki ne járt volna úgy, hogy ha tőlünk keletebbre,
délebbre ment és ott csapvizet fogyasztott, ettől aztán gyakran kellett
ide-oda szaladgálnia. Nos úgy tűnik, hogy a fokhagyma talán ez ellen is
hatékony szerként alkalmazható.
A modern kutatások általában alátámasztják a népi, évezredes megfigyeléseket; a kutatók szerint a fokhagyma mérsékelheti a magas vérnyomást.
Azért fogalmaznak így, hogy mérsékelheti, mert a magas vérnyomásnak
nyilván nagyon sokféle oka lehet; ha pl. valakinek vesekő okozza a magas
vérnyomását, akkor nagy valószínűséggel a fokhagyma nem fog használni.
Tehát a fokhagyma általában véve mérsékelheti a magas vérnyomást. Csökkenti a koleszterin-szintet, megakadályozza a vérrögök képződését, csökkenti a vércukorszintet.
Ez azért rendkívül fontos, mert ezek egyrészt a népi gyógyászat
feljegyzései, másrészt a mai modern tudomány kutatólaboratóriumi
eredményei. Minden olyan esetben, ahol infarktus veszély, agyvérzés
veszély fennforoghat kockázati tényezőként, vagy érelmeszesedési
rizikófaktor játszik szerepet valakinél, nyugodtan lehet ajánlani a
Garlic-Thyme-ot. Rendkívül lényeges, hogy ezek olyan betegségek,
amelyekre a modern orvostudomány modern szerei úgy hatnak, hogy többféle
szert kell beszedni. Általában mást kell szedni magas vérnyomásra,
általában mást kell szedni a koleszterinszint csökkentésére, megint mást
a vérrögök képződésének megakadályozására és megint mást a
vércukorszint csökkentésére. Ez a csodálatos növény úgy tűnik, hogy
egymagában mindezen tényezőkre tud hatni. Természetesen ebből nem
vonható le az a következtetés, hogy ha valakinek ilyen jellegű problémái
vannak, azonnal dobja el gyógyszereit, hagyja ott orvosát és csak a
fokhagymát, vagy a Garlic-Thyme-ot szedje - Nem! Szedje nyugodtan a
gyógyszereket tovább, mellé a fokhagymát, és az orvos,
amikor meglepődik a pozitív eredményeken, maga fogja csökkenteni a
gyógyszereket.
A modern tudomány ezen kívül aláhúzza még a fokhagyma antioxidáns hatását. Ez azért fontos, mert ez egyben azt is jelenti, hogy bizonyos rákellenes hatása
is van a fokhagymának. Ezt alátámasztja p1. az USA országos rákkutató
intézetének véleménye, amely első helyre tette a fokhagymát - idézem-
"azon élelmiszerek listáján, amelyek a rákot esetleg
megakadályozhatják". Kínában statisztikailag kimutatható volt, hogy ahol
sok fokhagymát esznek, ott a gyomorrák kisebb arányban fordul elő.
Állatkísérleteknél a rákkeltő szerek hatása kevésbé érvényesült, ha a
tápba sok fokhagymát kevertek.
A következő, ugyancsak a tudomány által alátámasztott megállapítás, hogy a fokhagyma véd a fertőzésektől - különösen a vírus- és gombafertőzésektől, mert antibiotikus hatása van. Ismeretes, a tudomány által ugyancsak alátámasztottan, bélparazitaűző hatása. Ezen kívül a vértisztító, méregtelenítő
hatását is kimutatták. Bizonyos embercsoporton megfigyelték pl.
ólombányászokon olyan esetekben, ahol azok megfelelő mennyiségű, tehát
nagy mennyiségű fokhagymát fogyasztottak, ott nem volt kimutatható az
ólommérgezés. Úgy gondolom, hogy napjaink szennyezett levegője, melyben a
szennyező anyag jelentős része az ólom, rendkívül fontossá teszi a
fokhagymának, ill. a Garlic-Thyme-nak a szedését. Le lehet vonni azt a
következtetést is, hogy vérszegénység, fáradtság és a környezeti káros hatások ellen is kiváló hatású a fokhagyma.
A kakukkfű a Garlic-Thyme másik összetevője. A régi Egyiptomban a
kakukkfüvet balzsamozásra használták. Jól tudjuk, hogy a balzsamozásra
felhasznált szerek erőteljes fertőtlenítő hatásúak, hiszen máskülönben
nem tudnák ezt a funkciójukat betölteni. A rómaiak
köhögéscsillapítóként, emésztés serkentőként, bélférgek ellen,
fertőzésgátlóként és idegi rendellenességek ellen p1. rémálmok, fejfájás
és depresszió ellen alkalmazták. A középkorban, a nagy járványok idején
a fertotlenítő füstölők egyik anyaga volt a kakukkfű. A modern
tudomány kísérletei alátámasztják mind a fertőtlenítő, mind az
emésztésserkentő, köhögéscsillapító, nyálkaoldó, nyugtató és stresszoldó
hatását. A kakukkfű fokozza a pajzsmirigy működését, így terhesek és fogamzásgátló tablettát szedők ne fogyasszák rendszeresen.
Ha hurutos panaszok gyakran fordulnak elő valakinél, elfúj egy szellőcske, és már megfázik, nem tud kikeveredni, egyik nátha követi a másikat. Ilyen esetben nyugodtan lehet ajánlani a Garlic-Thyme-ot. Ha nem cukorbeteg, akkor mézzel együtt fogyassza a Garlic-Thyme-ot. Keringési zavarok esetén nyilvánvaló, hogy ajánlhatjuk, azonban feltétlenül javasoljuk mellé a gélt(Aloe Vera gél - a szerk.), amelyik helyet csinál a fokhagyma hatóanyagainak, amellett, hogy egyéb vitálanyagokat hordoz nagy mennyiségben - jóval többet, mint a fokhagyma. Ajánljuk még az Arctic-Sea-t. Ha krónikus gyulladásos megbetegedésben szenved valaki, a gélt ajánljuk még a Garlic-Thyme mellé. A méhkaptár tablettás termékei is általában segítik a helyzetből való kilábalást.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Biomassza kazánokra állnak át Szabadegyházán
Tara
Méhkenyér
A mák hatása a magasvérnyomásra